Izjava teniskog trenera Obradovića da "državom ne može da vlada žena" najmizoginija izjava godine 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Izjava teniskog trenera Bogdana Obradovića da državom ne može da vlada žena, već to mora da bude muškarac izabrana je za najmizoginiju izjavu ove godine, saopštila je danas Akademija ženskog liderstva.

Akademija, grupa Novinarke protiv nasilja prema ženama i inicijativa Otvoreni parlament pokrenule su 19. decembra izbor za najmizoginiju izjavu 2022. godine.

Posle 10 deset dana u kojima su građanke i građani Srbije imali mogućnost da glasaju između 10 ponuđenih javnih izjava, pobedila je izjava Bogdana Obradovića data na RTV Pink : „Ne može da vlada državom neko ko je žena. To mora da bude muškarac“.

Izjava Bogdana Obradović je osvojila 18 odsto glasova, a odmah za njom je izjava poslanika Miloš Jovanović sa 17 odsto – „Niko vas ne pita za koliko novca biste vi spavala sa svima nama, jer bi to bilo krajnje uvredljivo pitanja“.

Treće mesto je zauzeo tvit poslanika Vladimira Đukanovića – „Sada će pripadnice raznih idiotskih feminističkih udruženja morati na aparate. NVO sektor u haosu i očaju. Bravo za Vrhovni sud SAD“.

U saopštenju su organizacije navele da će Obradovića taj izbor, ali i sve druge javne ličnosti podsećati na to da ubuduće vode računa o tome šta govore u javnosti.

„Nadamo se da će iz ovog izbora izvući pouku i učiniti napor da ubuduće u svim svojim javnim i medijskim obraćanjima izostavi svaki oblik omalovažavanja, vređanja i diskriminatornog govora usmerenog na žene“, ističe se u saopštenju.

Prema mišljenju tih organizacija, Obradović kao čovek iz sporta ima dodatnu odgovornost, jer je rodna ravnopravnost u sportu još daleko od idealne.

„On mora da zna da uvredljiv i diskriminišući jezik koji koristi ostavlja posledice na sve žene u Srbiji“, navodi se u sopštenju i dodaje da će posle praznika pobedniku uputiti prikladnu diplomu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari