Izletište Sesalačka pećina, nedaleko od Sokobanje, skriveni biser 1Foto: M.S.

U ataru sela Sesalac, nedaleko od Sokobanje, nalazi se izletište Sesalačka pećina. Ovo izletište čija je glavna atrakcija pećina u kojoj ste sami sebi vodič zaslužuje mnogo više pažnje od one koju trenutno uživa.

Na oko dva kilometara od samog sela nalazi se izletište Sesalačka pećina. Do ove oaze mira od centra Sokobanje stiže se za oko pola sata, asfaltnim putem za koji se ne može reći da je sjajan, ali je ipak solidan.

Putokazi ne ostavljaju prostor nedoumici, pa se tako bez mnogo napora i bez navigacije lako stiže do odredišta, koje na prvi pogled ne obećava previše ali ipak nudi mnogo više nego što može i da se nasluti.

Izletište je pristojno uređeno, a na samom ulazu nalazi se brvnara – etno restoran. U prijatnom ambijentu sa pogledom na izletište putnik namernik može da se okrepi i osveži po sasvim pristojnim cenama, a i da sazna nešto više o samom izletištu.

Izletište Sesalačka pećina, nedaleko od Sokobanje, skriveni biser 2
Foto: M.S.

Duž staze koja se spušta ka pećini raspoređene su klupice i stolovi, kao i prostor za zabavu dece, što ovo izletište čini pogodnim kako za ljubitelje avanture, tako i za one koji sa porodicom žele da uteknu od gradske vreve i opuste se u prirodi.

Sesalačka pećina samo je delimično uređena i nažalost nema vodiča. Oskudno je osvetljena, a „majstor rasvete“ je sam posetilac, koji je uključuje i isključuje.

Imajuči u vidu da je rasveta oskudna preporučujemo da ponesete i ručnu lampu ili još bolje čeonu, kako bi se lakše kretali kroz hodnike pećine.

Magija počinje pritiskom na prekidač, koji se nalazi sa leve strane, nekoliko metara od ulaza,  kad se od običnog posetioca ili turiste iz grada pretvarate u avanturistu, vodiča i istraživača.

Izletište Sesalačka pećina, nedaleko od Sokobanje, skriveni biser 3
Foto: M.S.

Imajući u vidu da vodiča nema u prilici ste da sami birate koliko ćete ostati u pećini, pa bez ograničenja možete u miru uživati u pećinskom nakitu, i to potpuno besplatno, jer se ulaz u pećinu ne plaća i otvorena je tokom cele godine.

Podrazumeva se da ste dužni da se ponašate pažljivo i sa poštovanjem, jer potrebno je i više stoleća kako bi nastalo svega nekoliko centimetara pećinskog nakita.

Kolonija slepih miševa stanuje u ovoj prelepoj pećini, pa ako imate sreće, bićete u prilici da uživate u njihovoj lepoti, ali i u žuboru Zarvine, rečice ponornice koja protiče kroz deo pećine i spaja sa Mađarskom rekom i gradi Sesalačku reku, jednu od pritoka Moravice.

Nedaleko od pećine je i kupalište – jezerce nastalo naporom meštana koji su pregradili reku i tako napravili mesto za odmor i spas od letnjih vrućina.

Izletište Sesalačka pećina, nedaleko od Sokobanje, skriveni biser 4
Foto: M.S.

Legenda kaže da su se u pećini nekada skrivali hajduci, ali i da su za sobom ostavili nebrojeno blago koje, razume se, do dana današnjeg nije pronađeno, ali za kojim su tragali mnogi, a navodno ima onih koji za njim tragaju i danas.

Pravo blago koje ćete u Sesalcu sigurno pronaći jeste netaknuta priroda, kao i veoma uzbudljiva avantura koju ćete pamtiti celog života.

Meštani se nadaju da će lokalna samouprava urediti put koji od samog sela vodi do pećine, kao i da će pećina dobiti zvaničnog vodiča, i bolju rasvetu.

Da li i kada će se to desiti, ostaje da se vidi.

Izletište Sesalačka pećina, nedaleko od Sokobanje, skriveni biser 5

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari