Za smeštaj od 20.000 dinara pa naviše: Koje su najpopularnije destinacije u Srbiji za predstojeći mini odmor? 1Foto: N. Kovačević

Ova nedelja donosi neplanirani mini odmor od četiri dana mnogim građanima Srbije, jer se dva dana u kojima se obeležava Dan državnosti naše zemlje spajaju sa danima vikenda.

Brojni građani, bar oni koji nisu uspeli da spoje praznike i već uveliko odmaraju, iskoristili su ovu priliku za putovanje, a tradicionalno najtraženije destinacije su srpske planine i banje.

U Srbiji se od 2002. godine 15. februara obeležava Dan državnosti, koji je simbolično ustanovljen na hrišćanski praznik Sretenje gospodnje,za koje su vezana dva važna događaja iz naše istorije.

Na taj dan je na čuvenom zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak protiv Turaka, pod vođstvom vožda Đorđa Petrovića Karađorđa. Takođe, na isti datum 1835. godine donet je prvi srpski Ustav u Kragujevcu.

Iako su se oba događaja odigrala na Sretenje, u Srbiji se danas praznuju i 15. i 16. februar i oba se vode kao neradni dani.

To je ove godine mnogima poslužilo da spoje ta dva dana (četvrtak i petak), sa dva dana vikenda i da tako naprave mini odmor, koji mogu da iskoriste za putovanje.

Prema podacima predsednika Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandra Seničića najtraženije destinacije u našoj zemlji za ovaj mini odmor su tradicionalno planine i banje.

On navodi da su u Srbiji najtraženije planine Kopaonik, Stara Planina, Zlatibor, Tara, Divčibare, kao i Zlatar. Što se tiče banja tu prednjače Vrnjačka Banja, Sokobanja, Vrdnik, Prolom…

Ipak, za putovanje na ove lokacije potrebno je izdvojiti određenu svotu novca, a ona varira od toga koliko luksuzan smeštaj želite, kao i to koliko je blizu centra.

Pa tako ukoliko želite četiri dana da provedete na Zlatiboru, za smeštaj ćete morati da izdvojite minimum oko 20.000 dinara, ali često i više novca ukoliko želite bolje uslove i ugodniji boravak.

Što se tiče Kopaonika, za četiri dana mora da se izdvoji malo više, pa se cene  apartmana kreću od 22.000 dinara, pa na više.

Na taj trošak treba dodati i novac utrošen na put u zavisnosti od toga da li putujete kolima ili autobusom.

Oni koji su se odlučili za putovanje u inostranstvo, kako kaže Seničić, mahom biraju bliže destinacije, ali ima i onih koji su se odlučili da otputuju malo dalje.

Što se tiče gradova u regionu, najpopoularniji su Sofija, Temišvar, Budimpešta, Trebinje, Banja Luka, Sarajevo i Ohrid.

Prema navodima Seničića, ima i onih koji su se odlučili da idu malo dalje autobusom, pa se tako dosta traže i Instanbul, Prag, Beč, kao i mesta u Severnoj Italiji.

Oni koji su se odlučili za putovanje avionom birali su najviše Valesiju, Barselonu, Milano, Rim i ponovo Istanbul.

Građani koji se odluče za put na neku od ovih evropskih destinacija, moraće da obezbede malo deblji buđelar.

Pa tako za pet dana u Rimu, sa avionskim prevozom, moraćete da izdvojite oko 500 evra .

Ukoliko želite avionom da odete do Turske, recimo u Istanbul na četiri dana, taj put koštaće vas u proseku od 400 do 500 evra.

Put avionom u Barselonu na četiri dana, međutim, košta nešto više, pa se može pronaći po cenama od 650 evra pa naviše, a slične cene možete pronaći i ukoliko želite da posetite Valensiju.

I u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS) naglašavaju da su za naše i strane turiste zanimljivi svi naši ski centri, a najpopularnija planina je Zlatibor, mada ne manjka tražnje ni za banjama.

Smeštajni kapaciteti u ovim turističkim destinacijama su gotovo skroz popunjeni, a neki od njih su i 100 odsto puni.

Direktor turističke organizacije Sokobanje Ljubinko Milinković kaže za Danas da je interesovanje za boravak u ovoj banji za nastupajuće praznike veliko.

„Prema do sada izvršenim rezervacijama, popunjenost kapaciteta u hotelskom smeštaju je oko 85 odsto, dok je u privatnim apartmanima i vilama trenutno nešto iznad 70 odsto“, navodi on.

Za smeštaj od 20.000 dinara pa naviše: Koje su najpopularnije destinacije u Srbiji za predstojeći mini odmor? 2
Foto: M.S. / Danas

Kako dodaje, uglavnom smeštaj rezervišu domaći turisti i to pre svega porodice sa decom i mladi iz Beograda i većih gradova u Srbiji.

Milinković ističe da su, pored aktivnog odmora u prirodi, šetnji stazama na Ozrenu i Rtnju, turistima u ovoj banji na raspolaganju sankalište i klizalište sa sintetičkim ledom, kao i rekonstruisani dečji park u centru Sokobanje.

„Ono što svakako najviše privlači turiste da uživaju u poznatoj srpskoj banji, koja ima najdužu tradiciju u organizovanom turizmu u zemlji, su svakako moderni i tradicionalni spa i velnes centri i kompleksi sa termalnom vodom“, naglašava on.

Takođe, kako najavljuje, 17. februara u sali bioskopa „Moravica“ nastupiće trio „Balkanske žice“.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor (TOZ) Vladimir Živanović naglašava da je interesovanje za ovu planinu veliko.

„Zlatibor će biti pun za predstojeće praznike. U hotelima se teško može pronaći soba, ostalo je još jako malo slobodnog smeštaja u apartmanima“, kaže on.

Živanović tvrdi da je sve spremno, da svi lokali rade i očekuju goste.

„Mi smo već navikli i znamo da je Sretenje jedan od pikova, kada na Zlatibor dolazi najveći broj gostiju“, podseća on.

Što se tiče programa, Živanović ističe da su Opština Čajetina i TOZ organizovale besplatan koncert Danice Crnogorčević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari