Umesto uglja, grejanje na termalnu vodu 1Foto: printscreen / N1

Opština Sokobanja je u zajedničkoj zgradi dve škole zamenila stari kotao na ugalj novim sistemom grejanja na otpadnu geotermalnu vodu iz banjskog kompleksa, čime je značajno poboljšan kvalitet vazduha za učenike, kao i za sve građane i posetioce banje, objavljeno je danas na predstavljanju projekta.

To je urađeno uz podršku Evropske unije (EU) i Ministarstva zaštite životne sredine, i u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Novi sistem grejanja su dobile srednja škola „Branislav Nušić“ i osnovna škola „Mitropolit Mihailo“, a istaknuto je da je prelazak na ovaj obnovljivi izvor energije značajno poboljšao kvalitet vazduha, kako za učenike, tako i za sve građane i posetioce banje.

Naročito su smanjene koncentracije toksičnih gasova, uključujući ugljen-dioksid i ugljen-monoksid, kao i suspendovanih čestica PM 2.5 i PM 10.

Ministarka zaštite životne Sredine Srbije Irena Vujović kazala je prilikom obilaska škole da je vrednost projekta bila 23 miliona dinara, a da je ministarstvo učestvovalo sa 16,5 miliona dinara, dok je ostatak obezbeđen uz pomoć Delegacije EU.

„Posebno mi je zadovoljstvo što pričamo o otpadnoj termalnoj vodi. To je ono na čemu insistiramo i to je jedan od važnijih principa Zelene agende, a to je cirkularna ekonomija“, istakla je Vujović.

Ona je kazala da će zahvaljujući projektu koji je realizovan u Sokobanji, više od 1.000 učenika imati bolje grejanje, škola će imati značajnu uštedu energije, a čitavo mesto čist vazduh i zdravu životnu sredinu.

„Ovaj projekat je važan jer nemamo u Srbiji puno ovakvih primera korišćenja termalnih voda. Sličan primer imamo još u Vranjskoj Banji“, izjavila je Vujović.

Ona je pozvala lokalne samouprave da pri izradi sličnih projekata adaptacije uzmu u obzir potencijale termanih voda, a ministarstvo će te projekte, dodala je, podržati i učestvovati u finansiranju.

Umesto uglja, grejanje na termalnu vodu 2
Foto: M.S. / Danas

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini kazao je da istraživanja pokazuju da Srbija raspolaže velikim geotermalnim potencijalom, sa preko 300 geotermalnih izvora.

„Ukoliko bi se koristili za dobijanje energije, ovi izvori bi mogli da podmire bar četvrtinu potreba za grejanjem u zemlji, uz značajno manje troškove i povoljan uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu“, kazao je on.

Bertolini je rekao da je Sokobanja jedan od prioriteta za EU i zato se u tom mestu finansira sistem vodosnabdevanja, a potrebno je da se izgradi i postrojenje za preradu otpadnih voda.

Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj Jakup Beriši rekao je da bi ova inovacija Opštine Sokobanja mogla bi da se primeni i u drugim mestima u Srbiji sa geotermalnim izvorima.

„Vlada Srbije i UNDP ispituju mogućnost da se geotermalna energija koristi za grejanje i hlađenje javnih zgrada u Beogradu, kao što je Palata Srbije“, rekao je Beriš.

On je pozvao sve inovatore da se prijavom na aktuelni projekat „Izazov za inovativna rešenja“ pridruže zelenoj tranziciji privrede i društva u Srbiji.

„Imamo 52 projekta koja se trenutno sprovode, čija je vrednost oko 17 miliona evra i koja su tu da se uvede načelo cirkularnosti“, rekao je Beriši.

Predsednik opštine Sokobanja Miodrag Nikolić kazao je da se već 50 godina u toj banji pričalo o korišćenju termalnih voda za još neke namene osim za lečenje.

„Sada smo došli do toga da zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine i projektu Zelene agende koristimo termalne otpadne vode za grejanje 4.500 kvadrata škole. Prvi put biće grejana i školska sportska hala“, istakao je Nikolić.

On je najavio da će se postojeći sistem grejanja, izgrađen za grejanje škola, iskoristiti i za grejanje drugih javnih ustanova, pre svega vrtića u Sokobanji.

Direktorka Srednje škole „Branislav Nušić“ Ana Milićević istakla je da će zahvaljujući novom sistemu grejanja, ta škola, kao i škola „Mitropolit Mihailo“ sada za grejanje imati samo trećinu ranijih troškova.

„Do sada smo kao glavni energent koristili ugalj. Trošili smo oko četiri miliona godišnje, a osnovna škola duplo više. Sada smo te troškove spustili na trećinu. Pored toga imamo kvalitetnije grejanje, dolazimo u tople prostorije i odlazimo iz toplih prostorija“, kazala je ona.

Temperatura termalne vode koja je do sada oticala iz sokobanjskog lečilišta, a koja se sada koristi za grejanje škole, iznosi 32 stepena Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari