Izložba fotografija "Reke života" Predraga Kostina u Zrenjaninu 1Foto: Predrag Kostin

Fotograf prirode Predrag Kostin predstaviće svoje radove o živom svetu nastanjenom oko naših velikih reka, na izložbi pod nazivom „Reke života“ u zrenjaninskom Narodnom muzeju.

Pored 60 odabranih fotografija, koje će se naći na izložbi, publika će moći da se upozna sa istoimenom foto-monografijom.

Izložba predstavlja pokušaj da se utiče na promenu svesti i razmišljanje savremenog čoveka da sačuva prirodu koja polako nestaje.

„Beležeći životne cikluse na rekama, Kostin kroz svoje fotografije ne šalje poruku „dođite i pogledajte”, već „pogledajte i sačuvajte”, stvarajući tako jedinstvenu dokumentarnu građu, edukativnu i opominjuću u isto vreme, otkrivajući nam veličanstvenost prirode. Baš kao što se život otkriva u punom sjaju kada se sa reke podigne izmaglica”, pribeležio je povodom izložbe Igor Rill, urednik časopisa Nacionalna geografija Srbija.

Na fotografijama možemo videti veliku seobu ptica, riku jelena, orlove belorepane na gnezdu kako hrane mladunce i mnoge druge životinje kojima je opstanak ugrožen usled čovekovog nemara.

Fotografije su nastale na teritorijama specijalnih rezervata prirode Stari Begej – Carska bara, Gornje Podunavlje i Ritovi donjeg Potisja, kao i na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora.

Izložba će posle Zrenjanina biti predstavljena i u nacionalnim parkovima Srbije kao što su Tara, Đerdap i drugi.

Predrag Kostin rođen je u Zrenjaninu 1976. godine. Fotografijom prirode počeo je da se bavi 2007. godine, da bi već u 2008. godini pobedio na konkursu časopisa Nacionalna geografija Srbija sa temom „Divlje životinje“.

Do sada je učestvovao na više samostalnih i grupnih izložbi fotografija. Kao kruna njegovog dosadašnjeg rada 2021. godine izdata je foto-monografija „Reke života“

Izložba se otvara u petak, 25. marta, sa početkom u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari