U Novoj Varoši je, u ponedeljak 22.avgusta, održana manifestacija „Darovi Zlatara“, u okviru koje su upriličene tradicionalne izložbe narodnih rukotvorina, starih zanata, jela i pića (smotra izlagača poznata kao „Zlatne ruke Zlatara“ ) i meda i pčelinjih proizvoda. Na platou između Doma kulture i Limskih HE, ove, sedme godine za redom, okupilo se četrdesetak izlagača iz grada domaćina, kao i Kragujevca, Prijepolja, Čačka, Niša, Smederevske Palanke, Požege, Arilja, Leskovca, Kosjerića, Pljevalja, Berana i Bjelog Polja.


Ovaj turističko – kulturni događaj, koji pod pokroviteljstvom Opštine Nova Varoš organizuje Turističko-sportski centar „Zlatar“, i ovog puta izazvao je veliko interesovanje Novovarošana, koji su imali priliku da obiđu i pazare na štandovima sa originalnim eksponatima, ručnim radovima pletilja, tkalja i vezilja, proizvođača suvenira, domaće rakije, sakupljača trava i lekovitog bilja, kao i proizvođača meda, koji su posetiocima ovog mini- sajma nudili i brojne preparate od meda, matičnog mleča, polena i propolisa. Naši sugrađani su od uspešnih pčelara mogli dobiti i niz korisnih saveta o upotrebi meda i njegovom značaju za zdravlje, kao i recepte za pravljenje medovače i medovine, domaće rakije prepečenice pomešane sa medom, a u bogatoj ponudi bile su i kreme za lice i preparati za kožu i različite vrste melema.

Originalna smotra izlagača narodnih rukotvorina i meda iz različitih delova Srbije i severne Crne Gore, ove godine prvi put spojena u zajedničku manifestaciju, prema rečima Đorđa Obućine, direktora TSC „Zlatar“ ispunila je cilj sa kojim je pre nekoliko godina i ustanovljena, a to je podsticaj i afirmacija narodne radinosti i proizvodnje meda i zdrave hrane u zlatarskom kraju, kao i promocija opštine Nova Varoš, posebno njene bogate turističke ponude i potencijala.

– Sve blagodeti i sadržaje koje zlatarski kraj nudi, među kojima su na polju promocije turizma svakako i manifestacije „Zlatne ruke Zlatara“ i Izložba zlatarskog meda i pčelinjih proizvoda, već nekoliko godina unazad trudimo se da na najbolji mogući način stavimo u funkciju celovitog razvoja naše opštine. I u nastupajućem periodu imamo isti zadatak – da integrisanu turističku ponudu plasiramo na pravi način, a sve u interesu naših građana, koji bi od turizma mogli da ostvare i značajnu ekonomsku korist, smatra predsednik opštine Slaviša Purić, koji je ovu manifestaciju zvanično proglasio otvorenom, izražavajući zahvalnost organizatorima i ovdašnjim udruženjima – Aktivu žena Nova Varoš i Udruženju pčelara „Zlatarka“, koji svake godine pružaju nesebičnu pomoć u organizaciji ove smotre i na pravi način i u brojnim prilikama promovišu novovaroški kraj i njegove lepote.

Na otvaranju „Darova Zlatara“, sve prisutne izlagače i posetioce, pozdravio je i Milomir Gujaničić, predsednik Udruženja „Zlatarka“, organizacije koja uspešno radi od 1977. godine i okuplja više od sto pčelara sa oko dve i po hiljade košnica. On je izrazio zadovoljstvo što je izložba meda postala manifestacija tradicionalnog karaktera, kojoj svojim redovnim učešćem, već sedmu godinu za redom, značajno doprinose kako domaći, tako i pčelari iz susednih gradova, posebno bratske organizacije iz Arilja, dela centralne Srbije i severne Crne Gore.

Na smotri rukotvorina, starih zanata i meda, koja je trajala do kasnih popodnevnih sati, za sve posetioce priređen je i bogat kulturno-umetnički program, u kome su svoje stvaralaštvo predstavili KUD „Momčilo Tešić“ iz Požege i njihovi vokalni solisti i pevači „iz vika“, kao i trubači Ivana Đenadića iz Akmačića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari