Izložba srpskih rukopisa: Pregled retkih fototipskih izdanja kroz vekove u Istorijskom arhivu Šumadije 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Izložba fototipskih izdanja srpskih rukopisnih knjiga „Srednjovekovni rukopisi i štampane knjige“ biće otvorena u ponedeljak, 26. februara u 13 časova u Istorijskom arhivu Šumadije u Kragujevcu.

Među izložbenim artefaktima nalaze se Mroslavljevo jevanđelje, Nomokanon, Radoslavljevo jevanđelje, Srpski psaltir, Sinajski psaltir, Karejski tipik i mnoga druga reprint izdanja iz zbirke kolekcionara Veroslava Radovića.

Radović, koji pola veka sakuplja retka fototipska izdanja, vrhunske štampe, u apsolutno verna originalu, u svojoj zbirci ima više od 30 kapitalnih knjiga.

U toj kolekciji nalaze se i rukopisno Četvorojevanđelje Nikole Stanjevića vlastelina cara Dušana, čiji se original čuva u Hilandaru a koje ne poseduje nijedna biblioteka u Srbiji, Miroslavljevo jevanđelje izdato samo u 300 primeraka u Južnoj Africi, kao i novo izdanje ove knjige iz Beča.

Prva knjiga u njegovoj kolekciji bila je Zakonopravilo ili Nomokanon Svetog Save i to čuveni Ilovički prepis iz 1226. godine, koje i postoji samo u fototipskim izdanjima jer je original izgubljen, a vremenom je nabavio Vukanovo i Radoslavljevo jevanđelje, čiji je original u Rusiji, a koje je 1963. izdao hrvatski akademik Josif Vrana.

Poseduje i kolekcionarski primerak Miroslavljevog jevanđelja štampanog u samo 10 primeraka, od kojih je prvi poklonjen episkopu dizeldorfsko-nemačkom kada je ustoličen u Dizeldorfu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari