Izložba "Zajedno stvaramo" povodom 20 godina USAID u Srbiji 1USAID, 20 godina zajedno, Darko Radulović Foto: USAID

Večeras je otvorena multimedijalna izložba 20 godina partnerstva – Zajedno stvaramo na kojoj su predstavljena najznačajnija partnerstva sa Sbijom tokom prethodne dve decenije.

Kako je rečeno, USAID je napravio novu petogodišnju strategiju koja će se fokusirati na energetsku efikasnost, zaštitu životne sredine i pomoć lokalnim samoupravama.

Od 1,2 milijardi dolara podrške ekonomiji Srbije poslednje dve decenije 882 miliona dolara je plasirano preko USAID-a.

Suzan Fric, šefic Misije USAID u Beogradu, kazala je kako 20 godina partnerstva pokazuje da je svaki uspeh bio zajednički, od pomoći u poplavama do pandemije, kao i u pomoći srpskim kompanijama da osvoje svetsko tržište.

„Bila sam deo 20-godisnjeg rada u Srbiji. Radila u različitim kompanijama i organizacijama koje sarađivale sa USAID. U mnogim projektima učestvovala i to pomoglo da bolje razumem lokalne samouprave i njihovo funkcionisanje. Ekonomski razvoj nije koncept Vlade, već počiva na lokalnim samoupravama i tome nas je naučio USAID“, poručila je Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

USAID  je uložio 9,1 milion dolara za pomoć protiv kovida, u nabavku potpuno opremljenih kola hitne pomoći, opremanje naučnih ustanova za borbu protiv kovida i kampanju za vakcinaciju.

„Dvadeset godina partnerstva najbolji je slogan koji označava našu saradnju“, poručila premijerka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari