Između stvarnog i onlajn sveta 1

Izdavačka kuća „Laguna“ nedavno je u Beogradu promovisala roman „Mogla bih to biti ja“ Kamij Lorans, višestruko nagrađivane književnice i članice žirija za nagradu „Femina“, u prisustvu autorke. Knjigu je prevela Gordana Breberina.

U vrtoglavoj igri ogledala između stvarnog i onlajn sveta Kamij Lorans priča o opasnim vezama jedne žene koja ne želi da se odrekne strasti. Istovremeno senzualna, intelektualno stimulativna i aktuelna, „Mogla bih to biti ja“ priča je o kojoj se dugo razmišlja nakon čitanja. „Kao prvo, autofikcija nije narcisoidno izbacivanje svega onoga što osećamo i nije egoizam“, kaže Lorans dodajući da je „ime autora na koricama i ime naratora u romanu isto, a forma je potpuno romaneskna, tj. fikcija. To je način da se sopstveni život predstavi kao roman. Ali kad govorite o sebi, govorite i o svojim bliskima, i tu može biti problema – bila sam i na sudu zbog toga, jer neki ljudi smatraju da niko nema pravo da priča o njima“.

Roman se sastoji od tri dela i epiloga. „Volim priču u priči“, kaže autorka. „Pomislila sam na Kurosavin film „Rašomon“, u kojem jedan za drugim svi likovi pričaju svoju verziju priče. To me oduševljava, romaneskna manipulacija, ono što znači biti romanopisac. Počela sam od onoga što se meni dogodilo. A onda to spojila sa „Fejsbukom“. Želela sam da govorim o projekcijama, fantazijama, načinu na koji nekog zamišljamo, radila sam na odnosu između virtualnog sveta na početku ljubavne priče (idealizovanje, nada da će veza uspeti, pokazati sebe u najboljem svetlu), virtualnom prostoru na internetu uopšte, i susreta, brutalnog, stvarnog. Kako smestiti fantaziju u realnost“, dodaje Lorans.

Kamij Lorans nosilac je i ordena „Legije časti“. Dosad je napisala 17 romana prevedenih na 30 jezika. I na kraju, završeno je snimanje filma po romanu „Mogla bih to biti ja“, u kojem glavnu ulogu igra Žilijet Binoš. Premijera filma očekuje se ove jeseni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari