Između trijumfalizma i realizma

Uoči 25. godišnjice "Oluje" (5. avgust, 1995 - 5. avgust, 2020)

Ostavite komentar


  1. Zasto nije prikazana slika proterivanja iz Vukovara, tamo proterani nisu imali prenatrpanih traktora, nego samo male plasticne vrece. Mislim da bi to bila bolja slika, zar ne gospodine Jaroslav-e? Je li to vas prilog pomirenju ili ono drugo, ruzno?

    1. A protjerivanje Srpskog stanovnisva sa teritorija pod Hrvatskom kontrolom u isto vrijeme?

  2. Posle proterivanja Srba sa svojih vekovnih ognjista ne moze se biti sada odjednom dobar , nikada pa ni sada sto se pokusava. Sta da smo mi proterali sve Hrvate iz Srbije i posto su svi proterani pozovemo jednog da nam da svojim prisustvom legalnost takvih postupaka da smirimo savest . Lose delo zauvek ostaje lose delo pa taman bilo i u skladu sa nekakvim pravilima ratovanja , a ovo sto je uradjeno je van svih pravila bilo cega pa ni ratovanja , to su civili, gradjani , starosedoci tih prostora , sram vas zauvek sve bilo .

  3. Ovaj članak je tendenciozan, dakle je u velikoj mjeri i lažan. Zašto nitko od srpske strane ili od hrvatskih ultraljevičara ne kaže ovu istinu: koliko je Hrvata sa okupirane trećine hrvatskog teritorija u razdoblju od 1991. do 1995. protjerano iz svojih domova, koliko ih je ubijeno, zaklano, koliko je kuća, sela, gradova porušeno, opljačkano i zapaljeno? Za navedene sve počenje 1995., a NIKAD, baš nikad ne spominju kako su ih Martić, Rašković, Milošević, Šešelj poveli u bezuman čin stvaranja Velike Srbije.

  4. Dotle dok niste dorasli da priznajete svih tih zlocina van Srbije Vi u okruzenju necete imati ni jednog prijateja! 1991- ste poteraliste brutalno ( ne na natrpanim traktorima )400900 Hrvata iz Krajine. Slavonije i Baranje! Okupirali ste 1/3. Hr odbijajuci drzavu uDrzavi. Z4. Traktoristi po komandi Martica u kolonima kroz Hr 1o dana prije Oluje napustili Hr nedirnuti ? Ko drugo tvrdite laze tvrdite ja ko ‘ nehrvat“ Aktöri zlocine u Krajini Martic Hadzic Seselj Mladic babic( Se obesio nakon pokajanja!)sü osudjeni ratni zlocinci! Kako sto Receno dosli ste tenkovima otisli traktorima? E Sada Vi sirite dalje vasih lazovi ! ! Oluja je oslobodilacka akcija bila za 1/3 svoje teritorije koja nikada u istoriju nije bila u okviru Srbije! Nista tu nema ‘ antisrbskoga’ nego ist. Cinjenice !

    1. @Attila APV

      Nikoga ne zanima recitovanje hrvatske propagande iz 90-tih godina proslog veka od strane tamo nekog raspalog srbofoba. Bas nikoga.

  5. Isteraju nas iz kraja u kome smo se rodili, i ja i moji pretci, isteraju nas iz kuća, spale domaćinstva, ko ostane pobiju, pomognu da se formira kolona proteranih, tuku po njoj – i slavi taj dan ! Zatim zovnu rođaka koji je nekako prekostao u kraju da zajedno proslave egzodus!? On dođe da nešto – slavi! – učestvuje u slavlju !?? Slavljenje vojnih napada na narod iste države ali druge nacije i veroispovesti, proterivanja, paljenja, ubijanja, mitraljiranja – progon kao kroz „toplog zeca“ – graniči se sa slavljenjeme rasističkog – etičkog čišćenja.

    1. Mnogo puta više stanovnika istočne Pruske (Njemci) je pobijeno i protjerano iz njihovih kuća od strane Crvene Armije. Žena očevog strica je iz Stetina, koji je bio njemački grad. Pobjegli su, bez svoje krivice, u Njemačku. Danas je Šćećin poljski grad bez Njemaca. Da li se Njemačka (najjača sila u Evropi) buni?

      1. G. Vaso, uistinu mislite da zlo fašističke Nemačke i posledice po nemce mogu biti uporedivi sa egzodusom priređenim srpskoj zajednici u Hrvatskoj – osmišljeno proterivanje civila, paljenjem, ubijanjem građana druge nacionalnosti i veroispovesti?

    2. Koji narod iste drzave, pa oni su rusili tu istu drzavu ili corav kod ociju.Ne ti imas seseljovsku istoriju i laz.

      1. Uzmete šešelja i etiketu za argument? Mislite da je do proterivanje nenaoružanih civila, ubojanja, paljenja i otimanja imovine civila, herojsko delo spasavanja države? Mislite da je ubijanja starica i staraca koji su ostali delo koje treba proslavljavati i čemu se treba ponositi? 1872 poginula i nestalo srba, od toga 1221 civil njih tri četvrtine starijih od 60 godina, , među žrtvama 552 žene, od kojih četri petine starije od 60 godina, 250.000 proterano…. spaljena imanja, oteta i opljačkana imovina …….

  6. Oluja jeste zločinačka akcija, ali šta bi bilo da nije bila. Koliko bi danas Srba bilo u Srbiji. Koliko znam sve izbeglice, ili većina, su se dobro snašli, zaposlili se, rešili stambeni problem, iškolovali decu, itd.

    1. Bez obzira što mislite da su se „dobro snašli“. 90 posto tih Srba su se raselili po celom svetu.

  7. Na pada sneg da pokrije breg vec da zverka pokaze trag. U nasem primeru sneg je ‘Knin’ sam. Sve drzave slave svoje nacionalne praznike u glavnim gradovima. Dakle ovde bi to trebalo biti u Zagrebu. Ali ne, ovde je to jedan provincijski grad bogu iza nogu. Danas na ulazu u taj gradic stoji tabla „Dobrodosli u hrvatski kraljevski grad, (Knin)!!! Niko nikad nije video tamo ovakav ili onakav trag tog kralja osim te table. (Na stranu sto je Mestrovic nesto tamo nacrtao u obliznjem selu). ‘Sneg’ je takodje cinjenica da niko od zapadnih predstavnika nikada ne ide tamo i ako su drzali stranu „vojno redarstvenom“ etnickom ciscenju.

  8. Jaroslave ne postoje hrvatski Srbi. Srbi u Hrvatskoj da. Beograd ne manipulise sa njima nego Hrvatska koja ih ujedno i ucenjuje i zastrasuje kako bi pod pritiskom presli u katolike.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.