Izmene Ustava ugrožavaju nezavisnost pravosuđa

* Uloga sudija u budućem Visokom savetu sudstva će biti svedena na to da obezbeđuju kvorum * Sudije sada razmišljaju da li će promena imena sudova podrazumevati i novi reizbor * Moraće da se pronađe neko prelazno rešenje za kvalitetne saradnike koji već sada napuštaju sudove
Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, za Danas

Ostavite komentar


  1. Nema sta da sudije sada razmisljaju da li ce biti reforme pravosudja. O tome su trebali da razmisljaju dok su godinama razvlacili odredjene procese i drzavu izvodili pred evropski sud. Ono sto je srpskom pravosudju potrebno je kompletna lustracija a ne samo reforme pa da vlast ostavi samo sebi podobne sudije.

  2. Sto se cudite za te "istaknute pravnike"? Pa devedesetih je PREDSEDNIK VRHOVNOG SUDA bio doktor ekonomskih nauka bez minuta rada u pravosudju. U Srbiji je sve moguce, pa zasto ne bi Mali ili Vucevic bili "istaknuti pravnici"?

  3. Moramo da razocaramo predsednika vrhovnog suda Milojevica i mentora mu i
    "patriotu" Seselja, ali tkz Kostunicin sadasnji ustav Srbije, (naskraban za nekoliko dana)
    je pisan po zelji onih koji su tada bili na vlasti. Pisan je po zelji SPS,radikala i tkz DSS odn DS. Normalno bi bilo da se Srbija "opruzi koliki joj je i jorgan" -odn Srbija i Vojvodina. Ako se to ne uradi sada ….ostace uskoro Srbija i bez Vojvodine.

  4. Труло правосуђе! Тужиоцима и судијама укинути имунитет – увести им лиценцу ( као што и друге професије имају) не мешајући се у њихову самосталност и независност а све у циљу гарантоване примене Закона, Устава, Кодекса и дате Заклетве! Обавезно укинути “слободно судијско уверење” (нигде у свету не постоји) како би се избегла могућност „организованог криминала“ злоупотреба и заобилажења примене Закона, Устава, Кодекса и дате Заклетве!

  5. Politiku treba proterati iz sudstva. Sudije treba da bira po jasnim kriterijumima nezavisno strucno telo i to na dozivotni mandat, uz definisanu procedura i razloga zbog kojih gube mandat, licencu i sl. Samo relaksirani od uticaja politike, stalnih reizbora i dobro placene sudije mogu biti slobodni i suditi bez straha. Nezavisne institucije siatema su temelji savremenog drustva, a ne stranke, pojedinci. Ni jedna vlast do sada nije zelela da razvlasti sebe u sudstvu, policiji, obrazovanju ….

  6. Ustav je nebitan,omogućiti da nas maltretira još dva mandata svojim mehanizmom za kupovinu izbora.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.