Izmene Zakona o udžbenicima nisu tražili ni Ministarstvo, ni izdavači 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (arhiva)

Izmene Zakona o udžbenicima nije iniciralo Ministarstvo prosvete, rečeno je Danasu u tom ministarstvu, a s druge strane, i iz Udruženja izdavača udžbenika kažu da takav predlog nije potekao od njih.

Iz Ministarstva demantuju da dopis upućen izdavačima ima bilo kakve veze sa idejom Aleksandara Kavčića koji na sajtu svoje fondacije objavljuje pdf izdanja nekih udžbenika, a što se kao insinuacija pojavilo u javnosti nakon što je na društvenim mrežama „procurela“ sadržina tog mejla.

– Na redovnom sastanku sa izdavačima, u okviru tačke razno, pojedini izdavači su pokrenuli pitanje izmene Zakona o udžbenicima, budući da je važeći usvojen 2018. Predstavnici Ministarstva su zamolili učesnike sastanka da dostave svoje predloge koje članove zakona je potrebno menjati. Ministarstvo prosvete nije iniciralo izmene Zakona o udžbenicima, već kako i stoji u dopisu, generalno sagledava zakonsku regulativu u cilju njenog unapređivanja. Iskazivanje interesovanja aktera van Ministarstva pisanim putem ne znači nužno ni da će se odluka o izmeni zakona doneti, već da smo zainteresovani da sagledamo sve probleme i da nastojimo da ih rešimo. Ukoliko Ministarstvo i počne da razmišlja o izmeni Zakona o udžbenicima, javnost će biti blagovremeno obaveštena i neće se raditi ništa brzopleto, kažu za Danas u Ministarstvu.

S druge strane, u nekoliko izdavačkih kuća tvrde da ni izdavači nisu predložili da se zakon menja, zbog čega su i sami iznenađeni mejlom Ministarstva i izuzetno kratkim rokom od svega nekoliko dana u kome treba da dostave svoje predloge i obrazloženja.

– Nismo imali primedbe na zakon već zato što je izostala primena važećeg zakona. Elektronski registar udžbenika bi jasno pokazao da li ima ili nema monopola na tržištu udžbenika. Sukob interesa je jasno definisan u zakonu, ali se to apsolutno ne poštuje – navodi Nada Stojanović, direktorka izdavačke kuće „Matematiskop“, neke od komentara koje je iznela na pomenutom sastanku.

Među izdavačima je izazvalo nedoumicu i to što je Komisija za zaštitu konkurencije tražila da dostave podatke o poslovanju u poslednje tri godine. U Komisiji je rečeno Danasu da je reč o redovnom postupku sektorske analize na osnovu člana 47 Zakona o zaštiti konkurencije.

U tom članu piše da „Komisija može analizirati stanje konkurencije u određenoj grani privrede ili određene kategorije sporazuma u različitim granama privrede (sektorske analize), u slučajevima kada kretanje cena ili druge okolnosti ukazuju na mogućnost ograničavanja, narušavanja ili sprečavanja konkurencije“. Zakon propisuje da „u cilju sprovođenja sektorskih analiza Komisija može zahtevati od učesnika na tržištu da dostave sve neophodne podatke ili dokumenta i može sprovoditi sva neophodna istraživanja“.

Ovo je, inače, prvi put da se radi ovakva analiza kada je u pitanju tržište udžbenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.