"Iznenadila me je stopa smrtnosti od raka dojke, veća je nego što sam očekivala":Počeo sa radom mobilni mamograf u Kragujevcu 1Foto: V. G.

U Kragujevcu je danas počeo sa radom mobilni mamograf koji se nalazi u krugu Univerzitetskog kliničkog centra.

Organizovani skrinig karcinoma dojke predviđen je za sve žene, životne dobi od 45 do 69 godina, kao i za one starije od 40 godina, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu koja je obolela ili je lečena od raka dojke.

Tokom prethodne godine u našoj zemlji od karcinoma dojke obolele su 4.942 žene, dok je bitku sa ovom bolešću izgubilo 1.766 žena.

Karcinom dojke jedna je od glavnih oboljenja žena u Srbiji, pa tako na 100.000 žena oboli 67,2, a umre čak 27,2 odsto obolelih.

Po tim podacima Srbija se nalazi na negativnom prvom mestu, zajedno sa Crnom Gorom.

Otuda i ne čudi što se, posle najave da će u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac (UKC) biti postavljen mobilni mamograf, telefon za zakazivanje pregleda usijao.

"Iznenadila me je stopa smrtnosti od raka dojke, veća je nego što sam očekivala":Počeo sa radom mobilni mamograf u Kragujevcu 2
Foto: V. G.Žene su na pregled mogle da se prijave nevezano od svog zdravstvenog osiguranja, već je bilo dovoljno da imaju samo ličnu kartu.

Već u prvih nedelju dana za pregled se prijavilo 500 žena, pa su svi termini u julu bili popunjeni i pre nego što je mamograf počeo sa radom.

Vrata mobilnog mamografa za žene otvorena su jutros u devet časova, a prva je kroz njih prošla Kragujevčanka Nataša Džarović.

– Rešila sam da se prijavim preventivno, pošto nikada nisam radila mamografiju. Pregled je dobro prošao, malo je neprijatan, ali nije ništa strašno. Tim doktora i tehničara je stručan i vrlo ljubazan i zaista želim da pohvalim sve za ovu ideju. Kada sam čula da se toliko žena prijavilo bila sam iznenađena, ali i presrećna što smo konačno počele da mislimo na sebe. Svako može da izdvoji 15 minuta za pregled – kaže Džarović.

Njeno mišljenje deli i Aleksandra Petrović, koja kaže, da se prijavila za pregled da bi znala da je za svoje zdravlje uradila sve što je do nje i da ukoliko postoji neka sumnja da se to otkrije u ranoj fazi.

– Nikada nisam radila mamografski pregled, a sada imam 45 godina i u toj grupi sam koja je pozvana na skrining. Na moju sreću u porodici nemam pozitivnu anamnezu i to je ohrabrujuća činjenica da nemam tu genetsku predispoziciju, ali opet nikada ne možemo da budemo sigurni, a zdravlje nam je najpreče – navodi ona.

Aleksandra je majka dvoje dece i kaže da svaka žena koja je prešla 45 godina treba da dođe na pregled pogotovu što znamo da su ovo prikriveni tumori, koji se otkrivaju kada je već kasno.

Zastrašujući podaci

Za nju je ovoliko interesovanje žena za preglede odgovor na dvogodišnju pandemiju korona virusa.

– Tokom protekle dve godine smo bili bombardovani zastrašujućim podacima kako napreduju teške i opake bolesti, kako je ljudima uskraćena dijagnostika. Ljudi su ozbiljno shvatili situaciju sa kovidom i mislim da je zato sada toliki odziv. Žene žele bez PCR testova i zakazivanja da odrade preglede – kaže ona.

"Iznenadila me je stopa smrtnosti od raka dojke, veća je nego što sam očekivala":Počeo sa radom mobilni mamograf u Kragujevcu 3
Foto: V. G.

Mobilni mamograf nalazi se u krugu UKC-a, ispred zgrade u kojoj se nalaze instituti Fakulteta medicinskih nauka.

Sve žene su prijavom dobile termine pregleda tako da ispred jutros nije bilo preterane gužve.

Unutra, sa druge strane, lekari i tehničari se užurbano pripremaju za prijem pacijenata.

Žene prvo ulaze u malu prostoriju gde se njihovi podaci unose u sistem, a zatim kroz teška vrata odlaze u deo gde se nalazi mamograf.

U toj drugoj prostoriji tehničari odrade pregled, koji se zatim digitalno šalje na računar lekara koji se nalaze u sledećoj sobi.

Kragujevčanke koje su već odradile pregled bodre sledeće rečima da on nije strašan.

Među njima je i Gordana Milošević, koja je strpljivo čekala svoj termin, a kao razlog zbog kojeg je došla na pregled navodi strah, jer zna mnogo žena iz svog okruženja koje su obolele od karcinoma dojke.

"Iznenadila me je stopa smrtnosti od raka dojke, veća je nego što sam očekivala":Počeo sa radom mobilni mamograf u Kragujevcu 4
Foto: V. G.

– Iznenadila me je stopa smrtnosti, veća je nego što sam očekivala jer sve žene koje znam su imale uspešne operacije i izborile su se sa ovom bolešću. Zato sam i rešila da se pregledam. Prijateljica je videla objavu na društvenim mrežama i pomislila sam zašto da ne kad postoji mogućnost. Da mi je bilo potrebno da uradim pregled verovatno bih na njega čekala mesecima, iskrena je naša sagovornica.

Sa mobilnim mamografom, kaže, pregled će brzo završiti bez potrebe da uzima slobodan dan i da ide po uput.

Mobilni mamograf bi u Univerzitetskom kliničkom centru trebalo da bude 30 dana, ali je doktorka Radoljupka Radosavljević, koordinatorka za skrinig raka dojke u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, istakla da će ostati i duže ukoliko zainteresovanost Kragujevčanka to traži.

Ukazujući na značaj ranog pregleda Radosavljević je istakla da je tokom 2021. godine u sličnoj akciju u Beogradu pregledano 3.000 žena od kojih je 288 upućeno na dopunsku dijagnostiku u Institut za onkologiju. Dodatnim analizma kod 13 žena je otkriven karcinom dojke.

– Mobilni mamograf je veoma dobro rešenje u vanrednim situacijama, kao što je bila korona u prethodnim godinama, kada u nekim ustanovama nije bilo mogućnosti da se odvoje crvena i zelena zona. Na ovaj način sve žene mogu da se prijave i biće pregledane.

Upravo takva situacija bila je u Kragujevcu gde u Domu zdravlja, u abulanti ATD, mamograf nije bio u funkciji dve godine zbog lečenja pacijenata obolelih od kovida.

– Zbog pandemije, skrining u Domu zdravlja nije radio i ovo je prilika da sve nadoknadimo, ne samo u Kragujevcu, već i u celoj Šumadiji. Stupili smo u kontakt sa domovima zdravlja u svim opštinama i žene će organizovano moći da dođu na pregled. U mobilnom mamografu će raditi sestre i tehničari iz Doma zdravlja, a snimke će čitati lekari iz Beograda i Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu – istakao Vasilije Antić, direktor Doma zdravlja.

On je objasnio da je mamograf na kome će se naše sugrađanke pregledati digitalni i da omogućava da se za sat vremena uradi pet pregleda, umesto dva koja mogu da se urade na klasičnom mamografu.

Sve pacijentkinje će svoje rezultate dobiti za nekoliko dana poštom ili kod izabranog ginekologa.

Skrining mora da bude sistemski

Ne postoje podaci o broju obolelih žena od karcinoma dojke u Kragujevcu, jer svi podaci odlaze u baze Instituta za onkologiju i Instituta za javno zdravlje Srbije.

Međutim, dr Sanja Milojević, načelnica radiologije dojke u Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu, objašnjava da prema poslednjim podacima iz 2013. godine skriningom je trebalo da bude obuhvaćeno 900.000 žena, starosti između 50 i 69 godina na teritoriji Srbije.

U Kragujevcu taj broj je oko 20.000 žena.
Dr Milojević ističe da ukoliko se u ovoj akciji pregleda svaki dan po 60 žena, broj obuhvaćenih skriningom neće preći 2.000. To je veoma mali broj.

"Iznenadila me je stopa smrtnosti od raka dojke, veća je nego što sam očekivala":Počeo sa radom mobilni mamograf u Kragujevcu 5
Sanja Milojević, načelnica radiologije dojke, Univerzitetski klinički centar Kragujevac, Foto: V. G.

– Ovo što danas organizujemo je samo trenutna akcija, kampanja. Kao i kampanjsko učenje to daje samo trenutne rezultate. Da bi imali dugoročne rezultate, moramo kao država i kao zdravstveni sistem da uradimo kompletnu implementaciju skrininga. Svi moramo da insistiramo da se on sistemski uključi u naš zdravstveni sistem.
Ona objašnjava da su o pregledima koji se obave u Univerzitetskom kliničkom centru evidenciju vodili do početka pandemije korona virusa – navodi naša sagovornica.

Prema njenim rečima, prosečno su pozivali 1.500 žena godišnje, što je premalo.

-To je desetina od onoga što smo želeli. Potrebno je da minimum 50 odsto žena, starosti od 50 do 69 godina, bude uključena u preglede da bi dobili relevantne rezultate, objašnjava Milojević.
U UKC Kragujevac nedeljno se obavi izmedju 50 i 70 dijagnostičkih mamografija, ali doktorka Milojević objašnjava da to nisu preventivne mamografije, ne radi se o skriningu, već o ženama koje već imaju neku kliničku simptomatologiju ili kod kojih je već dijagnostikovan kancer dojke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari