Izrael će tokom Ramazana dozvoliti muslimanskim vernicima pristup Hramovoj gori kao uvek 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Muslimanski vernici će moći da se mole na Hramovoj gori u Jerusalimu u istom broju kao i prethodnih godina za vreme Ramazana, saopštila je danas izraelska vlada.

U jeku rata u Gazi izraelska vlada je precizirala da će broj vernika kojima će biti dozvoljeno da dođu na Hramovu goru biti procenjivan svake nedelje na osnovu bezbednosnih kriterijuma.

Desetine hiljada vernika dolaze tu da se mole tokom muslimanskog svetog meseca posta Ramazana, koji počinje 10. ili 11. marta.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će izraelske vlasti sve učiniti da vernici slobodno mogu da se mole na Hramovoj gori i da omoguće muslmanima da proslave Ramazan dok će istovremeno voditi računa o bezbednosnim pitanjima.

On je govorio na sastanku posvećenom Ramazanu.

Hramova gora je treće sveto mesto Islama i najsvetije mesto Judaizma. Iako tim svetim mestom upravlja Jordan Izrael tu uvodi restrikcije, odnosno pravila o broju vernika ili njihovoj starosti.

Kontekst je posebno napet ove godine dok se vodi rat u Gazi između Izraela i Hamasa, posle napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Egipatski, američki i katarski posrednici pokušavaju da izdejstvuju kompromis Izraela i Hamasa da bi se uspostavilo primirje u pojasu Gaze pre početka Ramazana.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je danas na „vrlo opasnu“ situaciju posebno u Jerusalimu ako se nastave neprijateljstva u Gazi tokom Ramazana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari