Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novom PazaruFotografija: Nenad Radović

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Instituta za transfuziju krvi i Crvenog krsta Novi Pazar bila je veoma uspešna. Od 76 građana, njih 63 je moglo da da krv. Ovo je druga akcija ovog meseca koja se održava svakog drugog utorka, u prostorijama Kulturnog centra.

Tradicionalna akcija dobrovoljnog davanja krvi je organizovana i ovog utorka. Kako kaže sekretarka Crvenog krsta u Novom Pazaru Ljiljana Kostić današnja akcija je bila veoma uspešna.

– Izuzetan odziv građana ove nedelje u odnosu na prethodnu, koji moram da budem iskrena nisam očekivala, obzirom da su jako niske temperature napolju, a i povećan je broj obolelih od korona virusa. Sakupljeno je 63 jedinice krvi. Od 76 ljudi koji su se odazvali akciji njih 13 je nažalost bilo vraćeno iz zdravstvenih razloga, kao što je povišen krvni pritisak i manje prehlade – istakla je za Danas sekretarka Crvenog krsta Ljiljana Kostić.

Ljiljana je, takođe, apelovala na sve mlade ljude da se aktiviraju po pitanju ovih akcija, jer smo „najmlađi grad u Srbiji“, a dobrovoljno daju krv uglavnom stariji građani.

Podsetimo, da je Opštoj bolnici Novi Pazar potrebno 130 jedinica krvi na mesečnom nivou kako bi sve operacije bile obavljene.

Za saniranje posledica jedne saobraćajne nesreće neophodno je i preko 10 jedinica, dok je za infarkt miokarda potrebno šest jedinica krvi, a za intervenciju zbog karcinoma raka grlića materice na primer, potrebno je tri jedinice krvi.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari