Izvoz oružja po proceduri

Tragom informacije o Zastavinim mitraljezima u kampu sirijskih pobunjenika u Saudijskoj Arabiji

Ostavite komentar


  1. Verujem da u ovim turbulentnim vremenima nije lako pratiti puteve isporučenog oružja tako da uz sve ispunjene formalnosti nije isključena mogućnost da ono završi na mestu koje nije bilo ugovoreno. Taj rizik je uvek postojao a danas je sigurno veći nego ranije pa je zbog toga neophodno držati se zakonske procedure. Istovremeno me pomalo iznenađuju česte negativne reakcije na prodaju oružja. Prodaja oružja i oruđa je, uz pošovanje propisanih procedura, legalan posao, Srbija ima tradiciju u proizvodnji oružja još iz 19. veka, i fabrike koje to umeju i danas da proizvedu. Jugoslavija je bila uspešan izvoznik naoružanja i projektant fabrika za proizvodnju sredstava koja se koriste u vojne svrhe u stranim zemljama što je obezbeđivalo lep prihod državi. Ne treba biti gadljiv na proizvodnju i prodaju oružja jer to čini svaka zemlja na svetu ako ume i može. U žiži medija i javnosti uopšte treba pre da bude višegodišnje upropaštavanje kovačnice u Kragujevcu, firme koja je ključ ne samo vojne industrije (Zastava oružje) nego metalskog kompleksa ove zemlje uopšte. Čija glupa ideja je bila uopšte da jednu ključnu fabriku proda strancu još 2005. godine i da se zatim ni jedna vlada ili komora ili ne znam ko već uopte ne uzbuđuje što novi vlasnik sistematski upropaštava fabriku. I još ovih dana saznajemo da postoji sumnja da je isti stranac upropastio još neke fabrike u Srbiji. Ko i zašto ćuti o ovome, zašto se mediji nisu više angažovali oko tog problema? I na kraju još nešto, ako ovaj komentar ne objavite prestaću da čitam DANAS.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.