Ižvrljan mural Ratka Mladića u centru Subotice 1

Čitateljka Danasa poslala nam je fotografiju na kojoj se vidi da je neko u samom centru Subotice ižvrljao mural Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske i osuđenom ratnom zločincu.

Napetost u vezi sa likom i delom Ratka Mladića, koji je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja tokom rata u BiH 1992-1995. godine, još ne jenjava.

Nakon što su 9. novembra aktivistkinje za ljudska prava Aida Ćorović i Jelena Jaćimović brutalno privedene jer su bacile nekoliko jaja na Mladićev mural u centru Beograda po srpskoj prestonici pojavili grafiti cveta Srebrenice uz natpsis “Pamtimo”.

Potom su nepoznate osobe zalepile nalepnice “Ratko Mladić osuđen za genocid” po Beogradu, Novom Sadu i Pančevu, a zatim je Mlada Vojvodina postavila natpis “Bulevar Ratka Mladića” na jednoj divljoj deponiji u Petrovaradinu.

S druge strane, iako je dva puta bačena farba na Mladićev mural koji se nalazi na uglu Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića u Beogradu, oba puta su ga nepozante osobe očistile.

Čak su u blizini Mladićevog murala naslikani četnički vođa Dragoljub Draža Miahilović i vojvoda Živojin Mišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari