Izvršitelji traže pristup registrima države 1

Ministarka pravde Nela Kuburović i predsednica Komore javnih izvršitelja Aleksandra Trešnjev istakle su danas na sastanku da javni izvršitelji moraju u što kraćem vremenu da dobiju pristup određenim registrima državnih organa, saopštilo je Ministarstvo pravde.

One su navele i da će preko Pravosudnog informacionog sistema, za čiju je izradu zaduženo Ministarstvo pravde, dobiti mogućnost elektronske razmene podataka sa pravosudnim organima.

Takođe, ministarka pravde i predsednica Komore naglasile su da je u predstojećem periodu potrebno uniformisati aplikacije koje izvršitelji koriste za vođenje svojih predmeta, čime će se dodatno unaprediti izveštavanje i nadzor o njihovom radu, piše u saopštenju.

Trešnjev je istakla potrebu za stalnom obukom javnih izvršitelja, na kojoj bi prisustvovali i predstavnici tužilaštva radi što boljeg upoznavanja sa sprovođenjem izvršnog postupka javnih izvršitelja.

Ona je ukazala da je u skladu sa novim Zakonom o izvršenju i obezbeđenju više od 70 odsto javnih izvršitelja, koji do početka primene tog zakona nisu imali položen pravosudni ispit, položilo taj ispit, čime su stekli uslove za nasmetan rad svojih kancelarija.

Na kraju sastanka, naglašena je i neophodna saradnja sa izvršiteljskim komorama iz regiona, jer je razmena iskustava i znanja neophodna za dalji razvoj i unapređenje ove pravosudne profesije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari