Jagodinci protestovali protiv otvaranja rudnika litijuma u Pomoravlju 1Foto: Milan Nikić / N1

Nekoliko stotina građana i ekoloških aktivista protestovalo je večeras na gradskom trgu u Jagodini protiv otvaranja rudnika litijuma u Pomoravlju.

Skup pod nazivom „Nećemo rudnik litijuma u Pomoravlju“ organizovali su Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i jagodinska grupa građana „Eko Brigada“.

Ivana Pantelić iz Eko Brigade rekla je da je to miran protest kojim žele da iskažu nezadovoljstvo i protivljenje iskopavanju litijuma, ne samo u Jagodini, već i u celoj Srbiji.

„Pošto trenutno postoji više lokacija na kojima se istražuje litijum, to je Loznica, Rekovac, Dobrinja, Vranje, Pranjani, Prijepolje i verovatno ima još lokacija za koje mi ne znamo. Ovaj protest je način da mi iskažemo nezadovoljstvo prema tome, da kažemo da ne želimo istraživanje litijuma i rudarske kompanije u našoj zemlji“, rekla je Pantelić.

Marica Živanović Poljo iz organizacije „nEko brine za Levač“ ocenila je da su Jagodina i Levač neraskidivo povezani, a da ih je povezala „zajednička muka“.

„Muka koja se nalazi ne samo na našim teritorijama, već na području cele Srbije. Videli ste da su mnoga područja dobila licence za istraživanja i to je jako zabrinjavajuće“, naglasila je Živanović Poljo.

Ona je istakla da je stanovništvo Levača i Rekovca izvšilo pritisak na lokalnu vlast da u Skupštini opštine odbornici progovore o tom problemu i da krenu u izmene i dopune Prostornog plana opštine Rekovac, kojima bi se zaustavila istraživanja i eksploatacije litijuma na toj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari