Janković: Bojim se da vlasti nisu shvatile da obrazovanje mora biti na prvom mestu 1Jasna Janković Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) obeležila je danas 20 godina postojanja, a predsednica Unije Jasna Janković izjavila je FoNetu da su smanjenje broja đaka, racionalizacija i optimizacija broja škola i materijalni položaj ono što muči srpsku prosvetu.

Kada se Unija formirala 1999. godine niko nije ni pretpostavljao da ćemo trajati toliko, ali toliko problema ostaje u prosveti, bez obzira što smo ponešto uspeli i da rešimo za ovih 20 godina, rekla je Janković uoči obeležavanja jubileja USPRS.

Ono sa čim se suočavamo za sve ovo vreme je izuzetan pad nataliteta i samim tim zatvaranje škola i gubljenje radnih mesta, ukazala je ona. Bojim se, naglasila je Janković, da vlasti nisu shvatile da obrazovanje mora biti na prvom mestu.

Govori se o tome kako bi trebalo da bude, ali kad se operativno pristupa zadacima, čini mi se da se tu izgubi korak, istakla je ona. Janković je rekla kako bi volela da postoji kontinuirani dijalog za vlastima, pre svega sa Ministarstvom prosvete. Čini mi se da, gde god se nije pitala struka, napravljena je greška. Ta greška bude ispravljena posle nekog vremena, ali se izgubi vreme, rekla je Janković.

Prema njenim rečima, sada se uvodi jednosmenska nastava u 240 škola, o čemu USPRS priča punih 20 godina. Ne možete očekivati kvalitet ako imate dve smene, nemate gde da radite dodatnu i dopunsku nastavu, druge sekcije, svako naše dete odlazi u različito vreme iz kuće, ukazala je Janković.

Važno je istrajati u tome, to što se govori da će sve škole biti do 2030. godine smatramo optimalnim periodom, ali bismo voleli da to bude brže, rekla je Janković za FoNet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari