Janković: Mladima koji izlaze iz sistema socijalne zaštite neophodna velika podrška 1Brankica Jankovic foto FoNet Medijacentar

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da su mladi, koji sa 18 godina izlaze iz sistema socijalne zaštite prepušteni sami sebi i da im je neophodna velika podrška i pomoć dok se ne osamostale.

Janković je u poseti centru „Zvezda“ u Beogradu, koji godinama pomaže mladima koji izlaze iz domova i hraniteljskih porodica, istakla da je taj centar razvio praksu i ostvario rezultate „koji ukazuju na neke od mogućih načina da dodatno razvijamo naše socijalne usluge“, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Verujem da će i nadležni prepoznati značaj Centra i podržati njegov rad, budući da je i dalje reč o pilot programu, koji se finasira iz donacija, projekata, a od nedavno i prodajom proizvoda koje u Centru sami prave“, rekla je poverenica.

Naglasila je i da osamostaljivanje mladih koji su bili u sistemu socijalne zaštite mora biti shvaćeno kao proces, kako bi oni na kraju postali odgovorne i samostalne osobe koje će se uspešno uključiti u društvo.

Centar „Zvezda“ već nekoliko godina pomaže mladima u Beogradu, Nišu i Kragujevcu i, dok se ne osamostale, obezbeđuje im smeštaj, obroke, časove jezika, različite obuke i radionice, kao i pomoć pri pronalaženju posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari