Janković: Novica Antić je patriota, pravi vojnik i do kraja je posvećen stanju u vojsci 1Foto: FoNet Zoran Mrdja

„Već dugo živimo u Srbiji u kojoj se suđenja dešavaju samo kao deo predstave za javnost, u kojoj tužilaštvo reaguje kad je to politički vlasti potrebno i ne reaguje kada ‘ne treba da reaguje’. Mi se iza dana u dan iščuđavamo novim slučajevima, a u stvari treba da se probudimo i da shvatimo da živimo upravo u toj realnosti, da svako od nas, ko na ovaj ili onaj način zasmeta, može da se nađe u situaciji u kojoj je Novica Antić. I to jeste naša realnost“, izjavio je nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković u emisiji „Newsnight“.

 

Ukazuje da „naš Ustav i naši zakoni nikoga ne štite“.

„Oni u stvari ne važe. Prvi član Ustava je da je vlast može da radi šta god hoće. Drugi član ustava je: ‘Pa šta’? I to nije smešno uopšte“, istakao je Janković, prenosi N1.rs.

Ocenjuje da „ovakav sistem nema uopšte želju da se popravlja“.

„Što se ljudi u sistemu tiče, taj sistem funkcioniše savršeno. Oni su uvek u pravu, i mogu da rade šta god hoće. Mogu da okreću milione, avione, kamione, i to za njih ne postoji nikakav problem. Jedini problem predstavlja kada neko ukaže na nezakonje. Tada se dešavaju ovakve stvari. Pogledajte koliko mi brzo menjamo našu realnost. Bila je 2007. godina i donošenje Zakona o vojsci. Meni je stigao Predlog zakona gde je stajalo da je zabranjeno sindikalno organizovanje. A Ustav nije imao takvu zabranu. Napisao sam mišljenje da to ne može tako. Došao je državni sekretar i napravili smo po ugledau na slovenački model zakon u kome se omogućuje sindikalno organizovanje po najvišim standardima“, kazao je Janković.

Primećuje da 17 godina nakon toga ministar odbrane praktično kaže da ono što piše u Ustavu i zakonu – ne važi.

Komentarišući mlak odgovor javnosti, ukazuje da je „javnost zaokupljena svojim problemima“, kao i da se „izgubila elementarna solidarnost u teškom vremenu u kome živimo“.

„Ako svako čeka da se nađe u takvoj situaciji i ako svako treba da na svojoj koži to doživi, nećemo daleko stići“, poručuje gost N1.

Kaže da je bio u kontaktu sa Novicom Antićem, kao i da zna da je predsednik Vojnog sindikata Srbije bio određeno vreme u kontaktu i sa predsednikom Srbije i ministrom odbrane.

„Znam sa koliko je ličnih očekivanja izlazio sa tih sastanaka, misleći da je to što im je rekao shvaćeno na najbolji mogući način, da su mu dali uverenje da će stanje biti popravljenjo i da će se njegove informacije shvatiti na pravi i konstruktivan način. Novica Antić je patriota, pravi vojnik i do kraja je posvećen stanju u vojsci. I bojao sam se da će doživeti ogromno razočarenje kao što su i mnogi od nas. Ali, ne možemo da čekamo da svako od nas na svojoj koži doživi ono što je on doživeo“, naglašava Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari