Janković: Pašalić ne želi da se zameri vlastima 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Osim što je nezakonito, snimanje razgovora sa zaposlenima od strane zaštitnika građana Zorana Pašalića je skandal i pokazatelj kako institucije Srbije funkcionišu, saglasni su sagovornici Danasa.

Advokat Božo Prelević kaže za naš list da kada ombudsman krši zakon u odnosu na zaposlene, kako očekivati da će građane zaštititi od kršenja zakona.

– Koliko vidim, to ne smeta ni vlastima ni državnim tabloidima. Verujem da dele sistem vrednosti sa njim. To je samo još jedan primer urušavanja demokratskih institucija. Ipak smo mi sve dalje od demokratije. Vladavina prava jedna neizreciva – ironično konstatuje Prelević.

Gostujući juče u Jutarnjem programu kod Jovane i Srđana na TV Prva, Zoran Pašalić je prvo negirao da snima razgovore sa zaposlenima. Potom je sam sebe demantovao priznavši da je na sastancima ipak uključen diktafon „ali samo kao pomoćno sredstvo kako bi sve bilo uneto u zapisnik“. Na pitanje Jovane Joksimović ko je u službi Zaštitnika uveo pravilo da se sastanci sa zaposlenima snimaju, Pašalić je odgovorio da je to učinio upravo on. Takođe je rekao da su zaposleni bili upoznati sa tim, što su mnogi od njih u izjavi za naš list negirali.

Bivši zamenik zaštitnika građana Miloš Janković, koji je sa funkcije otišao krajem prošle godine, takođe nije znao da se sastanci sa zaposlenima snimaju. Kaže za Danas da veruje da je i on bio predmet snimanja u nekom trenutku, ali da ga to ne dotiče u smislu da ima nešto da krije. Sa druge strane, rad sadašnjeg zaštitnika građana ocenjuje kao katastrofalan, ne samo zbog nezakonitog snimanja.

– Za dve godine rada nije potpisao ni jednu preporuku, već umesto njega to nezakonito čine administrativni službenici. Pašalić ne želi da se zamera vlastima. Ne radi svoj posao, odnosno ne kontroliše rad zakonitosti i pravilnosti rada organa uprave. Kada uočite nepravilnost, pišete preporuku da se ona otkloni, a on nijednu nije potpisao. Sa druge strane, želi da proširi svoje nadležnosti a ne obavlja ni funkciju koja mu je zakonom poverena – ističe Janković za Danas.

On dodaje da su bivši zaštitnik građana Saša Janković i njegovi zamenici organima vlasti uputili na hiljade preporuka. To je, naglašava naš sagovornik, osnovna dužnost ombudsmana, da ukazuje na nezakonitosti i nepravilnosti rada organa vlasti.

– Bilo je ozbiljnih propusta i prilikom izbora novog zaštitnika građana 2017. godine. Nije bilo javne rasprave o kandidatima. Predlog za izbor Zorana Pašalića od SNS-a je stigao u Skupštinu popodne, a ujutru je bila sednica Upravnog odbora na kojoj su odbačeni svi predlozi, sem onog za Pašalića – podseća Janković. On dodaje da po propisima kandidat za ombudsmana mora biti afirmisan u oblasti zaštite ljudskih prava, a da se Pašalić nikada time nije bavio, već je bio prekršajni sudija, koji je kažnjavao ljude zbog brze vožnje.

Bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podsetio je da Krivični zakonik predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine za neovlašćeno snimanje razgovora „koji nije njemu namenjen“.

List Danas je juče pisao da je neovlašćeno snimanje samo deo nepravilnosti u radu institucije ombudsmana, jer nam zaštitnik nije dostavio neophodnu dokumentaciju koja bi potkrepila njegove odgovore poslate u pisanoj formi. Tražili smo da nam se dostavi dokumentacija o broju državnih službenika koji su zasnovali radni odnos na neodređeno, ali i određeno vreme, i o njihovoj stručnoj spremi. Naš izvor iz službe zaštitnika (u jučerašnjem tekstu smo greškom napisali Poverenika) naveo je da pojedini zaposleni napreduju mimo propisa, dok se drugi degradiraju i raspoređuju na niže pozicije.

BCBP: Zaposleni da podnesu tužbu

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević ističe za Danas da je nepovredivost privatnosti ustavno pravo građana.

– Niko ne sme da snima bez znanja ili pristanka. Izuzetak je samo ako sud odobri i to u posebnim bezbednosnim okolnostima. Nesvakidašnje i neprijatno je kada pomislite, a kamoli čujete da šef institucije koja po zakonu štiti prava građana krši ta ista prava zaposlenih – kaže Đorđević za Danas, dodajući da bi zaposleni trebalo da podnesu privatnu tužbu zbog neovlašćenog snimanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari