Janković (Unija sindikata): Učenici koji su izmakli nastavnici stolicu vraćeni u školu u Trsteniku 1Foto: J. Patarčić

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je večeras da u školama ne postoji pravilnik o obeležavanju Svetog Save.

Ona je za Insajder, govoreći o slučaju škole u Sečnju gde je direktorka odlučila da na obeležavanju Svetog Save u školi ne bude sveštenik – a on je ipak bio, ocenila „da je direktorka možda reagovala ishitreno – ali ima pravo“.

„Mi nemamo pravilnik o obeležavanju Svetog Save i mislim da je direktorka možda reagovala ishitreno – ali ima pravo jer pravilnika nema“, navela je Janković.

Kazala i da su trojica učenika Tehničke škole u Trsteniku, koja su izbačena iz škole jer su maltretirali nastavnicu engleskog jezika, vraćena u školu „zbog proceduralnih grešaka načinjenih tokom isključenja“.

„Oni su se vratili u školu, ali se profesorka nije vratila jer ona još nema snage da uđe u školu“, kazala je Janković.

Prosvetni radnici su organizovali protest posle incidenta u Trsteniku, a tada je poručeno da će ponovo izaći na ulicu ukoliko ne budu zadovoljni merama koje država predloži.

Na pitanje da li je Unija zadovoljna merama jer novih protesta nema, Janković je odgovorila da će čekati „još neko vreme“, te da „to vreme ističe posle vraćanja učenika iz Trstenika u školu“.

Janković je naglasila da Unija neće odustati od zahteva da se prosvetarima da status službenog lica.

„To što nismo imali razumevanja od strane ministarstva (prosvete) i što je poslušalo druge sindikate koji su bili protiv iz ne znam kojih razloga – ne znači da ćemo odustati“, rekla je ona.

Navela je i da Unija smatra da je to jedan od načina da država pokaže prosvetnim radnicima da želi da ih zaštiti.

Školska slava Sveti Sava pominje se jedino u kalendarima obrazovno-vaspitnog rada, u odredbi koja definiše kako se u školama praznuju državni i verski praznici, objavio je nedavno Danas.

Pravilnicima je precizirano da se Sveti Sava školska slava proslavlja 27. januara i da je to radni, a ne nastavni dan, odnosno da se umesto časove, održavaju priredbe čiji je program posvećen sećanju na velikog srpskog prosvetitelja.

Danas je naveo i da iz ministarstva prosvete nisu odgovorili na pitanje da li imaju stav u vezi sa prisustvom sveštenika SPC u školama prilikom obeležavanja školske slave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari