Može li direktorka iz Sečnja da bude kažnjena jer nije dozvolila prisustvo sveštenika za Svetog Savu? 1Foto: Grad Užice

Ne postoji zakonski osnov da direktorka OŠ „Aleksa Šantić“ iz Sečnja Olivera Marjanović bude kažnjena zbog svoje odluke da ne dozvoli prisustvo sveštenika na školskoj proslavi Svetog Save, kažu za Danas pravnici specijalizovani za školsko zakonodavstvo.

Direktorka je prethodnih dana bila izložena linču u delu javnosti koji se nije složio sa njenom odlukom da se u prostorijama škole održi priredba bez verskog obreda.

Šta se tačno događalo nakon što je ova vest objavljena na društvenim mrežama nismo uspeli da saznamo, ali sagovornici Danasa su uvereni da je Marjanović prošla kroz „toplog zeca“ i da je ovo bila pokazna vežba svima koji se budu usudili da urade slično.

Večenje novosti su objavile da je sveštenik lokalne crkve u Sečnju u petak u ranim jutaršnjim časovima sa grupom meštana i roditelja ušao je u zgradu OŠ „Aleksa Šantić“ i u prisustvu učenika i nastavnika ove škole održao obred i rezanja slavskog kolača. Direktorka, kako piše taj list, nije bila u učionici dok je sveštenik držao obred.

Ako je to tačno, pitanje je uz čiju saglasnost je to urađeno i da li je o ovom postupku obavešten organ upravljanja škole – Školski odbor.

S druge strane, portal Nova.rs prenosi izjavu direktorke Marjanović koja kaže da je prisustvovala „čak i tom crkvenom obredu“ i išla na liturgiju da ispoštuje drugu stranu, te da je priredba protekla sjajno.

„Đaci su bili sjajni, školski hor je otpevao svetosavsku himnu“, rekla je direktorka škole za Tanjug i dodala da su svečanosti prisustvovali i načelnica Školske uprave za Srednje-banatski okrug kao i lokalni sveštenik.

Kako je Danas pisao, u školskim propisima Sveti Sava se pominje jedino u kalendarima obrazovno-vaspitnog rada, gde je precizirano da se u školi 27. januara praznuje Sveti Sava – Dan duhovnosti, ali se ne navodi da je to školska slava.

U kalendarima piše da se Sveti Sava praznuje radno, bez održavanja nastave, a praksa je da se tog dan u svim školama se održavaju priredbe.

U velikom broju obrazovnih ustanova proslavi prisustvuje sveštenik SPC i seče se slavski kolač, a poslednjih godina je postalo pomodno da u školi postoji i domaćin slave, što je najčešće ili neko od roditelja ili donatora.

Negde je praksa da se slavski kolač odnese u crkvu, umesto da u školu dolazi sveštenik, a u nekim obrazovbim ustanovama se održavaju samo priredbe. Tako je, recimo, u pojedinim višenacionalnim sredinama. I nikad nijedan direktor zbog toga nije snosio posledice.

– Sve što se po školama dešava je običajno pravo, nigde nije definisano da se Sveti Sava mora proslaviti uz prisustvo sveštenika i sečenje kolača. Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u članu 126, između ostalog, propisuje da direktor planira i organizuje ostvarivanje programa obrazovanja i vaspitanja i svih aktivnosti ustanove, što znači da je direktorka iz Sečnja imala pravo da organizuje proslavu Svetog Save na način koji je smatrala shodnim – kaže za Danas jedan sekretar škole.

Naš sagovornik podseća i da Zakon o crkvama i verskim zajednicama propisuje da se bogosluženje i verski obredi mogu obavljati u školama samo u prigodnim prilikama.

– Dakle, mogu, ali ne moraju. Kada je u zakon uneta odbedba da se početak školske godine obeležava izvođenjem državne himne „Bože pravde“ bilo je primedbi iz Novog Pazara da je reč o multinacionalnoj sredini i da to vređa njihova nacionalna osećanja. Treba praviti razliku da je to imperativ koji se primenjuje na sve na koje važi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i da su propisane i kazne ako se himna ne izvede, a Sveti Sava se pominje u kalendaru kao dan koji se obeležava radno onako kako se škola organizuje. Nema razloga da direktorka bude kažnjena ako je odlučila da ne zove sveštenika i da se ne seče slavski kolač – ističe naš sagovornik.

Predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Dušan Kokot kaže za Danas direktorka Olivera Marjanović nije učinila nijedan zakonski prekršaj.

– Niti postoji propis koji uređuje kako se proslavlja Sveti Sava, niti bi trebalo da postoji. Nije zabranjeno da se održava verski obred u školi, to kaže Ustavni sud, što ne znači da je obavezan. U mnogim školama na severu Vojvodine gde su učenici i nastavnici većinski mađarske nacionalnosti ne dolazi sveštenik, tako je i na jugu Srbije, ali svi oni obeležavaju Svetog Savu jer je to deo Srbije – ističe Kokot.

Ružić: Nisam razmišljao

Na pitanje novinara da li će direktorka škole snositi posledice, ministar prosvete Branko Ružić je juče rekao da je pravo svake jedinke da bude ateista i da je važno da svaki pojedinac poštuje zakonom propisana pravila i pravilnke, a kada je reč o posledicama kazao je da za sada ne bi u to ulazio.

„Postoje modeli kako se utvrđuju nepravilnosti u radu, lokalne, pokrajinske inspekcije pa tek republička, nisam razmišljao o tome“, rekao je Ružić, a prenosi Tanjug.

Upitan šta misli o slučaju škole u Sečnju ministar je kazao:

„Kada govorimo o Svetom Savi, govorimo o nekome ko je utemeljivač samostalne srpske države i crkve, kada govorimo o obeležavanju Svetog Save kao školske slave govorimo o našoj tradiciji, kada govorimo o tradiciji, pa na koji je način smatrate da je moguće obeležiti slavu ako ne sečenjem slavskog kolača? Ako to pitanje hipotetički postavite bilo kom građaninu biće vam sve jasno.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari