Proslava Svetog Save podelila javnost: Verski obred u školama nije protivustavan, ali ni obavezan 1Foto: Grad Užice

Da li će škole proslaviti školsku slavu uz sveću, sečenje slavskog kolača i uz prisustvo sveštenika Srpske pravoslavne crkve ili ne, zavisi od same obrazovne ustanove, jer nijedan propis u oblasti obrazovanja ovo pitanje ne uređuje.

Prethodnih dana u javnosti se digla bura zbog objave Olivere Marjanović, direktorke OŠ „Alekse Šantić“ iz Sečnja, da će svetosavska priredba u toj školi proteći bez prisustva sveštenika.

„Prvi put posle niza godina, u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara jer su dobili mene za direktora. Ako budem smenjena zbog toga, eto koraka napred za našu lepu Srbiju“, glasi direktorkina objava u grupi Ateisti Srbije koju su preneli mediji, a koja je, pišu tabloidi, „zapalila javnost“.

Marjanović do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na poziv Danasa da obrazloži svoju odluku.

Prethodno je za Kurir kazala da je pre devet meseci postala direktorka škole, te je ovo prva školska slava od kada je na čelu ove osmoletke.

– Sveštenik je tražio da dođe u školu na Svetog Savu, bilo je tu ranijih godina i tamjana i svete vodice i svačega. Lepo sam mu objasnila da po članu 11 Ustava Srbije moramo da odvojimo školu od crkve jer u školu mogu da idu i katolici, i muslimani i sve vere, kao i ateisti. I zato u školi nikoga ne smemo da primoravamo da prisustvuje tuđim verskim obredima. Čovek je sve razumeo, dogovor je da u 9 sati počne liturgija u crkvi na koju su pozvani i đaci i svi zaposleni iz škole. A mi ćemo iz škole poslati i slatkiše u crkvu da mogu da se posluže – rekla je direktorka za pomenuti dnevni list, pojašnjavajući da će u školi biti održana priredba sa „prigodnim sadržajem“.

Večernje novosti prenele su izjavu sveštenika iz Sečnja koji tvrdi da mu je direktorka rekla da je ateista i da iz tog razloga nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školskim prostorijama.

Ministarstvo prosvete bez odgovora

Iz Ministarstva prosvete nisu odgovorili na pitanje Danasa da li imaju stav u vezi sa prisustvom sveštenika SPC u školama prilikom obeležavanja školske slave.

Školska slava Sveti Sava pominje se jedino u kalendarima obrazovno-vaspitnog rada, u odredbi koja definiše kako se u školama praznuju državni i verski praznici.

Pravilnicima je precizirano da se Sveti Sava školska slava proslavlja 27. januara i da je to radni, a nenastavni dan.

To znači da učenici nemaju časove, već se održavaju priredbe čiji je program posvećen sećanju na velikog srpskog prosvetitelja.

Ministar prosvete Branko Ružić sutra će prisustvovati svečanosti u OŠ „Pavle Savić“ u Mirijevu.

Direktor te osmoletke Milan Krsić kaže za Danas da se školska slava tradicionalno proslavlja uz sečenje slavskog kolača i priredbu, a praksa je i da mlađi razredi imaju jedan školski čas koji je posvećen značaju i ulozi Svetog Save, dok stariji razredi delegiraju svoje predstavnike koji prisustvuju priredbi.

Proslava školske slave Sveti Sava mnogo puta je bila predmet polemika u javnosti o tome da li je verskom obredu mesto u školama ili bi priredbama u obrazovnim ustanovama 27. januara trebalo naglasiti samo svetovni, odnosno obrazovni i istorijski značaj Rastka Nemanjića.

Primedbe na račun prisustva sveštenika SPC u više navrata su stizale iz Novog Pazara, a 2011. godine Mešihat islamske zajednice pozvao je muslimansku decu, roditelje, nastavnike i direktore škola da ne učestvuju u obeležavanju svetosavskih svečanosti u Srbiji i da ne prihvate „neustavnu i nezakonitu svetosavizaciju muslimanske dece putem škola“. Neretko su se slične izjave dovodile u vezu sa lokalnim političkim prilikama.

Iz Osnovne škole „Desanka Maksimović“, koja se nalazi u Biljači kod Bujanovca, za Danas kažu da je pohađaju deca srpske i albanske nacionalnosti, ali da nije praksa da se vrši verski obred i da sveštenik Srpske pravoslavne crkve ne prisustvuje proslavi školske slave.

Direktor škole Nazmi Nuhiji, kaže da ova ustanova proslavlja Svetog Savu i praznuje 27. januara.

– Učenika albanske nacionalnosti je u većini, a u našoj školi se svake godine priređuje kratka priredba svih nastavnika i učenika. Ponekad đaci srpske nacionalnosti, posle organizovanog programa i priredbe, odu u crkvu. Sveštenik SPC ne prisustvuje – rekao je Nuhiji.

Sveštenici u škole dolaze po pozivu

Veroučitelji sa kojima smo razgovarali kažu da sveštenici SPC odlaze u škole isključivo ako ih neko pozove i napominjući da prisustvo obeležavanju školske slave nije obavezno, niti bilo ko bilo koga prisiljava da učestvuje u molitvi i da se krsti.

Ukazuju da je Zakonom o crkvama i verskim zajednicama propisano da se bogosluženje, verski obredi i ostale verske delatnosti mogu obavljati i na javnim mestima, kakve su i škole.

„Bogosluženje i verski obredi se mogu obavljati na zahtev nadležnog organa i u bolnicama, vojnim i policijskim objektima, zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i drugim institucijama i objektima, a u školama, ustanovama socijalne i dečje zaštite samo u prigodnim prilikama“, predviđeno je pomenutim zakonom.

Naši sagovornici podsećaju i na odluku Ustavnog suda iz 2003. godine koja je usledila kao odgovor na tvrdnje da je uvođenjem verske nastave povređen član 11 Ustava Srbije u kome piše da su crkve i verske zajednice odvojene od države.

Oni koji se protive ne samo verskoj nastavi u školama, već i obeležavanju školske slave uz prisustvo predstavnika crkve, pozivaju se upravo na ovaj član.

– Ustavni sud je 2003. godine ocenio da uvođenjem verske nastave nije prekršen Ustav i da se time ne narušava princip odvojenosti crkve od države. Direktorka škole iz Sečnja nije nadležna da tumači Ustav – smatra jedan veroučitelj.

Prosvetni radnici u komentarima na društvenim mrežama su podeljeni o ovom pitanju, a jedan od njih sumirao je aktuelnu situaciju rečima da „verski obred u školi nije protivustavan, ali nije ni obavezan“.

Dveri traže reakciju ministra Ružića

Povodom objave direktorke OŠ „Aleksa Šantić“ narodni poslanik i potpredsednik Srpskog pokreta Dveri Ivan Kostić je preko Narodne skupštine postavio pitanje ministru prosvete da li je čuo za ovaj slučaj i šta će preduzeti.

„Ovakvo ponašanje direktora jedne osnovne škole je krajnje nedopustivo i ministar mora da preduzme odgovarajuće zakonske mere. Srpski pokret Dveri smatra da je izvrgavanje ruglu tradicije i verskih osećanja srpskog naroda neprihvatljivo, posebno za javne službenike i to u obrazovnom sistemu Republike Srbije“, navodi se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari