I Sveti Sava bi se prevrnuo na nebu 1Foto: EPA-EFE/ Darek Delmanowicz

Bruka, sramota, poražavajuće, loši đaci zadaju udarac obrazovanju, Sveti Sava se na nebu prevrće dok ovo gleda – samo su neki od komentara na društvenim mrežama u grupama koje okupljaju prosvetne radnike na nastup predstavnika vlasti i opozicije u emisiji „Reč na reč“, emitovanoj na Savindan na RTS-u.

Od zamišljene debate u kojoj je javnost trebalo da čuje kako političke stranke misle da unaprede domaći obrazovni sistem, dobili smo obilje floskula, međusobna politička prepucavanja i vređanje, pa stoga ne čudi što su prosvetni radnici bezmalo ogorčeni.

Teško da ijedna stranka, posle ovakvog nastupa svojih predstavnika, može da računa da će na narednim izborima dobiti glasove zaposlenih u obrazovanju.

U debati su učestvovali Biljana Pantić Pilja iz SNS-a, Žarko Obradović iz SPS-a, Vladan Đukić iz PUPS-a, Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, Velimir Gavrilović iz DSS-a i Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpske stanke Zavetnici.

Prekaljeni sindikalisti njihovim nastupom nisu iznenađeni:

– Da je neki prosvetni radnik koji se tek zaposlio u školi gledao emisiju „Reč na reč“ i čuo šta su o obrazovanju govorili svi učesnici, verujem da bi se prepao. Meni, koja se intenzivno bavim obrazovanjem 20 godina, sama emisija nije bila iznenađenje. Mi živimo u međustranačkom prepucavanju, to je njihov jezik komunikacije. Od svega što sam te večeri čula najviše je ustaljenih izraza koji su poslali floskula i za mlađe kolege, a ne za nas koji radimo u prosveti više decenija. A to je da je obrazovanje važno, da je ono stub društva, da bez njega nema napretka…Niko od onih koji su bili ili su sada na vlasti ne preuzima nikakvu odgovornost, što je meni takođe bilo očekivano – komentariše Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Janković dodaje da ju je možda začudilo da vladajuća stranka nije u emisiju poslala nekog kompetentnijeg za obrazovanje.

– Ne poznajem osobu koja je u ime SNS govorila, ali sam stekla utisak da vladajuću partiju, što se obrazovanja tiče, zanima samo da nekog za nešto napada. Nisam čula da oni hoće nešto da unaprede i da žele da preduzmu nešto da bi, kako se sve vreme pričalo, prosveta bila stub društva – ističe Janković.

Nastup poslanice SNS je najviše kritikovan na društvenim mrežama.

Pilja je dobar deo izlaganja posvetila napadu na Mariniku Tepić, uz svako malo pominjanje „tajkuna Đilasa“, ukradenih 619 miliona i „sram vas bilo“.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže da je emisiju pogledao samo nekoliko minuta i – odustao.

– Šta da kažem? Skandal, sramota…standardna priča o Đilasu, Obradović espeesovski na distanci, PUPS najavljuje „kad mi dođemo na vlast“…izdržao sam nekoliko minuta da gledam – kaže Kokot.

I sindikalista iz Kragujevca Milan Jevtić ocenjuje da je nastup i vlasti i opozicije bio prepun opštih mesta o kojima se svi slažu: da plate prosvetnih radnika treba da budu veće, da deca treba da uče u čistim učionicama, da škole treba lepo da izgledaju…

– Emisije ovakvog tipa sa velikim brojem učesnika, ograničenim vremenom za izlaganje i preširokom temom su besmislene. One su napravljene da se učesnici obraćaju svojim biračima i koriste se da jedni drugima zadaju niske udarce. Panel diskusija mora da bude fokusirana na određene teme, poput reforme gimnazija, velike mature, predškolskog, osnovnog obrazovanja…u tom slučaju stranke ne bi mogle da pošalju „pljuvače“ i one koji pričaju opšta mesta već nekog ko je upoznat sa određenom temom. Tek u tom slučaju bismo mogli da steknemo utisak koliko je za njih obrazovanje prioritet – smatra Jevtić.

Koliko je neka stranka fokusirana na obrazovanje Jevtiću govori i koliko je relevantan sagovornik, koji je odabran da učestvuje u emisiji.

– Ne možemo da prebacimo SPS-u jer su doveli bivšeg ministar, ali vladajuća stranka je poslala osobu iz trećeg ešalona i samim tim pokazala da je obrazovanje apsolutno ne zanima. Nije ona (Biljana Pantić Pilja prim.aut.) ni došla da priča o obrazovanju, nego iz sasvim drugih razloga. O tome koliko je obrazovanje važno političarima pokazuje i to kome daju resor prosvete. Vladajuća stranka je u dva mandata obrazovanje prepustila nestranačkim ličnostima, najpre Verbiću, potom Šarčeviću, a sada manjinskom partneru. I Demokratska stranka se isto ponašala kada je obrazovanje prepustila socijalistima, što pokazuje da ni njima nije bilo važno – navodi Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari