Jedan grad, a dva predsednika Skupštine 1Foto: Wikipedia

Upravni sud u Kragujevcu doneo je presudu kojom se poništava odluka Skupštine opštine Gornji Milanovac od 18. aprila 2017. godine o smeni tadašnjeg predsednika tog tela Boška Milovanovića.

Milovanović smatra da je, shodno ovoj sudskoj odluci, on jedini legitimni predsednik milanovačkog parlamenta.

– Ovo je izvršna presuda i, faktički, ja sam i dalje predsednik Skupštine. Sve odluke donete posle moje smene su nelegitimne, uključujući budžet, planove rada i finansiranje javnih preduzeća – ocenio je on.

Milovanović očekuje od predsednika Aleksandra Vučića da se založi svojim autoritetom da se u Gornjem Milanovcu sprovede sudska presuda.

– Upozoravao sam nadležne da će do ovoga doći. Ne može Gornji Milanovac da bude jedina sredina u Srbiji u kojoj se radi mimo zakona – poručio je Milovanović.

Lazar Nikolić iz SPS, koji je preuzeo Milovanovićevu funkciju, ne strahuje previše da bi ponovo moglo doći do rokade u gornjomilanovačkoj skupštini. On smatra da je presuda Upravnog suda formalne prirode.

– Sud ni u jednom trenutku nije osporio zakonitost odluke o Milovanovićevom razrešenju, već se radi o procesnom propustu. O tom propustu će se raspravljati na jednom od narednih zasedanja. Legitimitet skupštine se ne dovodi u pitanje – smatra Nikolić.

Na spornoj sednici od 18. aprila milanovačka skupština smenila je Milovanovića, koji je tada bio lokalni funkcioner Nove Srbije, u skladu sa novouspostavljenim koalicionim sporazumom SNS i SPS.

Milovanović je tog dana zbog blokade skupštinske govornice prekinuo zasedanje, ali su odbornici nove većine prešli u alternativni prostor i izglasali mu nepoverenje. Upravo je taj postupak sud okarakterisao kao nezakonit.

U međuvremenu, Milovanović je napustio stranku Velimira Ilića i priključio se „Boljoj Srbiji“ koju predvodi predsednik opštine Topola Dragan Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari