Jedan lek obavezan u putnoj apoteci: Šta treba poneti od medikamenata na letovanje? 1Foto: Shutterstock

Sezona je godišnjih odmora, a kako bi letovanje proteklo bez većih neprijatnosti, uz kupaći kostim, peškir i papuče, u kofer bi bilo poželjno spakovati i omanju putnu apoteku. O tome bez čega ne bi trebalo krenuti na put razgovarali smo sa Mirjanom Dakić, doktorkom medicine u subotičkom Centru za promociju zdravlja.

Bilo gde da putujete prvo što bi trebalo da spakujete u putnu apoteku je probiotik, kaže dr Dakić, jer će pomoći u izbegavanju dijareje, stomačnih i drugih pratećih tegoba koje mogu nastati usled promene klime, ishrane i pijaće vode.

“Savet je i da na putovanjima pijete isključivo flaširanu vodu, a da u kafićima i restoranima izbegavate stavljanje leda u piće. Led se uglavnom pravi od vode iz česme, a ne flaširane vode, što takođe može da bude izvor infekcija. Ukoliko je moguće, sveže voće i povrće isto prati flaširanom vodom, a ne vodom iz česme, da bi se na taj način prevenirale neke crevne infekcije”, kaže za Danas dr Mirjana Dakić.

Sledeće što bi trebalo poneti su repelenti za insekte koji su dostupni u vidu spreja ili u stiku, a moguće ih je pronaći i u obliku narukvica za mališane.

Jedan lek obavezan u putnoj apoteci: Šta treba poneti od medikamenata na letovanje? 2
Foto: J. Patarčić/Danas

“Pored toga je potrebno poneti i neki antihistaminik, lek protiv alergije, jer se alergije javljaju tokom cele sezone. Ubodi insekata su vrlo česti, koji mogu da izazovu alergijske reakcije, pa da biste bili spremni, antihistaminik je tu da se popije, a za lokalnu upotrebu dovoljna je krema ili gel koji se nanose na mesto uboda kao prva pomoć”, objašnjava doktorka medicine.

Kao prva pomoć treba da se nađe i hanzaplast, zavoj, tupferi i povidon jod ili hidrogen, u zavisnosti od toga šta preferirate, kako bi u slučaju povreda mogli brzo da dezinfikujete rane i previjete ih.

“Leti su ljudi više aktivni, često se kreću i borave u prirodi, pa se ogrebu, padnu, ubodu, poseku, naročito deca, ali i odrasli, zbog čega je korisno uvek imati pri ruci nešto od ovoga da bi ranice, posekotine i razderotine mogle da se zbrinu”, savetuje dr Dakić.

Poželjno je poneti i analgetik za otklanjanje bolova, antipiretik za snižavanje povišene telesne temperature, a protiv mučnine lek koji je suzbija, preporučuje naša sagovornica.

Toplomer ne bi trebalo izostaviti iz putne apoteke, a obavezna je i krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

“Za odrasle je minimum 30 SPF zaštitni faktor, dok je za decu 50 SPF zaštini faktor. Obavezno je redovno nanošenje, dakle ne samo jednom ujutro, već kremu sa 30 SPF nanositi na svakih pola sata, a kremu sa 50 SPF na svakih 50 minuta na suvu kožu. Za one koji brinu o tenu, pocrneće i pored zaštitne kreme, jer čak i kada ste u hladovini treba da ste namazani zaštitnim faktorom, zato što sunce od peska reflektuje zrake i indirektno vas prži, pa i tako dobijate određenu dozu zračenja”, ističe dr Dakić.

Uz ove, hronični bolesnici i starije osobe obavezno treba da ponesu i svoju terapiju propisanu od strane lekara i da je samo u dogovoru sa njim koriguju, naglašava naša sagovornica.

S obzirom na to da je pandemija još uvek u toku, preporuka je i da se na put ponesu zaštitne maske.

Modni dodaci

Osim putne apoteke, postoje i određeni modni dodaci koji mogu doprineti da letovanje protekne bez problema.

Na prvom mestu je svakako šešir, kačket ili marama koja štiti glavu od sunca, a poželjno je imati i naočare sa dobrim zaštitnim staklima.

“Bitno je da se nosi široka i lalena ili pamučna garderoba svetlih boja, da su ruke i noge pokrivene što više, jer koliko god da to zvuči čudno, to vas hladi i štiti od sunčevih zraka. Poželjno je redovno menjati kupaće kostime, da niste ceo dan u mokrom i na vlažnim peškirima, jer ćete tako izbeći urinarne infekcije”, poručuje dr Mirjana Dakić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari