Rektor Beogradskog univerziteta Vladan Đokić sa profesorima Danilom Mandićem i Danimirom MandićemFoto. Univerzitet u Beogradu

Jedan od najcitiranijih naučnika sa naših prostora Danilo Mandić, profesor Imperijal koledža u Londonu, postaće uskoro gostujući profesor na Univerzitetu u Beogradu (UB).

On je potpisao ugovor o saradnji sa dekanom Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača Danimirom Mandićem, a zajednički projekti i predavanja biće iz oblasti novih tehnologija i veštačke inteligencije, saopštio je Univerzitet u Beogradu.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić razgovarao je sa profesorom Danilom Mandićem o mogućnostima saradnje na unapređenju nastave i naučnih istraživanja u kontekstu ubrzanog digitalnog razvoja, imajući u vidu činjenicu da je on jedan od globalno najpriznatijih aktivnih naučnika sa ovih prostora.

Rektor je poželeo dobrodošlicu stručnjaku koji, iako nije alumnista UB želi da sarađuje upravo sa beogradskim kolegama i studentima.

Danilo Mandić je doktorirao nelinearnu adaptivnu obradu signala 1999. na Imperijal koledžu u Londonu.

Specijalizovao se za statističku teoriju učenja, mašinsku inteligenciju i statističku obradu signala i njihove primene posebno u biomedicini i finansijama, a direktor je Laboratorije za obradu finansijskih signala i mašinskog učenja u Imperijal koledžu.

Napisao je preko 600 članaka u časopisima i radova na konferencijama i istraživačkih monografija.

Predsednik je Međunarodnog društva za neuronske mreže, dobitnik predsednikove nagrade za izvrsnost u nadzoru istraživanja na Imperijal koledžu i brojnih drugih međunarodnih priznanja.

Na sastanku u Rektoratu Mandić je istakao da je je veoma zainteresovan za interdisciplinarne aspekte rada i za uvođenje najsavremenijih inovacija u obrazovanje, a posebno je zainteresovan za unapređenje Centra za robotiku i veštačku inteligenciju u obrazovanju.

Danimir Mandić, dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača, ocenio je da ”informaciona tehnologija i veštačka inteligencija omogućavaju individualizaciju učenja, samoevaluaciju znanja i kompleksno vrednovanje rada studenata, primenu modela razvijajuće nastave, učenje istraživanjem, razvijanje kritičkog mišljenja, bavljenje nastavnika detetom, tj. izgradnjom njegove kompletne ličnosti, povećan nivo aktivnosti učenika u procesu učenja i saradnje sa nastavnicima”.

Kako je dodao, svi ovi elementi biće uključeni i u koncept buduće saradnje sa profesorom Danilom Mandićem koji je istraživao aktivnost studenata u procesu učenja primenom neinvazivnih senzora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari