Jedina škola u Užicu koja nema svoju zgradu (FOTO) 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Bivši đaci Umetničke škole u Užicu su danas uspešni slikari, vajari, grafičari, akademski keramičari i drugi umetnici, neki grade karijere profesora, arhitekata, informatičara i drugih zanimanja, ali to je jedina škola u gradu koja, posle 20 godina od osnivanja, nema svoju zgradu.

Za dve decenije, učenici te četvorogodišnje škole, kojima znanja i iskustva prenose uspešni užički umetnici i profesori opšteobrazovnih predmeta, osvajali su vredne domaće i međunarodne nagrade. Njihovi radovi krase mnge domove i javne prostore, a škola učestvuje u važnim projektima i pokreće humanitarne akcije.

Ipak, škola nema svoju zgradu i kao podstanar je menjala adrese. Prvih pet godina je bila u Domu za decu bez roditelja „Petar Radovanović“ odakle se preselila u zdanje Crvenog krsta, gde se i sada nalazi.

Predstavnici dosadašnjih lokalnih vlasti su obećavali da će rešiti taj probelm, ali škola je i dalje u podstanarskom statusu.

Jedina škola u Užicu koja nema svoju zgradu (FOTO) 2
Foto: N. Kovačević

„Naša najveća želja je da škola više ne bude podstanar i da konačno dobije svoju zgradu. Iskreno se nadam da će rukovodstvo Užica imati sluha za to da Umetničkoj školi, posle 20 godina rada, konačno nađe prostor“, kaže za Danas drektorka škole Ivana Stamatović.

Obeležavanje jubileja škole, u kojoj se obrazuju nadareni učenici iz oblasti primenjenih umetnosti i dizajna, započelo je izložbom oko stotinak radova učenika svih dosadašnjih 16 generacija, koja je otvorena pre neki dan u Gradskoj galeriji i može se pogledati do polovine marta.

Reprezentativnu postavku čine umetničke slike, crteži, skulpture, grafike, drvorezbarski radovi, plakati, kostimi, kompozicije u keramici koji potiču iz školskog depoa, kabineta i ateljea.

Jedina škola u Užicu koja nema svoju zgradu (FOTO) 12
Ivana Stamatović/Foto:N. Kovačević/Danas

Škola je, podseća direktorka, osnovana zahvaljujući inicijativi i zalaganju mr Obrada Jovanovića (1949-2019), poznatog užičkog i srpskog slikara i njenog prvog direktra, a kasnije profesora Učiteljskog fakulteta u Užicu. Njegovu nameru su podržali i drugi užički umetnici, ali i tadašnji premijer Srbije dr Zoran Đinđić i minstar prosvete Gašo Knežević.

„Ponosni smo na naše učenike, na 16 generacija maturanata. Naših bivših učenika ima širom Srbije i sveta u raznim oblastima. Rado svrate kod nas i podsete se đačkih dana. Čim svraćaju, znači da smo uspeli“, kaže za Danas direktorka.

Dodaje da uspeha i dobre atmosfere ne bi bilo bez nastavnika i ostalih zaposlenih od kojih je „svako ostavio dobar trag u istoriji škole“, koja ima 113 đaka i 45 zaposlenih.

Jedina škola u Užicu koja nema svoju zgradu (FOTO) 13
Sreten Stamenić/Foto:N. Kovačević/Danas

Sreten Stamenić, učenik trećeg razreda, na smeru konzervator kulturnih dobara, kaže da je „veom zadovoljan atmosferom u školi i profesorima za koje kaže da se trude da prenesu znanje i da usavrše talente učenika“.

„Zahvaljujući profesorima, zainteresovao sam se za kaligrafiju i vajarstvo“, objašnjava Sreten, koji planira da nastavi školovanje na nekoj od umetničkih akademija.

I Jasminka Leković, maturantkinja na smeru likovni tehničar, kaže da je Umetnička škola ispunila njena očekivanja.

Jedina škola u Užicu koja nema svoju zgradu (FOTO) 14
Jasminka Leković/Foto: N. Kovačević

„Sviđa mi se odnos profesora i učenika i ambijent u školi. Ponosna sam na drugare i iz prethodnih generacija i mislim da smo svojim radom pokazali kvalitet naše škole“, zadovoljna je Jasminka i planira da se upiše na Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu.

Nekoliko profesora Umetničke škole su bili njeni đaci, a među njima su Ana Lazić, akademska keramičarka, i Slavko Luković, akademski grafičar, koji su umetničke fakultete završili u Beogradu.

Jedina škola u Užicu koja nema svoju zgradu (FOTO) 15
Ana Lazić/Foto: N. Kovačević/Danas

„Zanimljiva su ta dva iskustva – i učenika i profesora u istoj školi. Kao đak, imam divne uspomene, a kao nastavnik sam u poziciji da prenesem znanja stečena u školi i na fakultetu“, objašnjava za Danas profesorka Lazić.

Slavko Luković je bio učenik druge generacije te škole, pre 19 godina, a sada je „s druge strane klupe“.

Jedina škola u Užicu koja nema svoju zgradu (FOTO) 16
Slavko Luković/Foto: N. Kovačević

– Čini mi se da sam juče završio Umetničku školu. Nekada se opustim sa đacima, jer znam svaki kutak škole u kojima oni provode vreme, i sa njima se prisećam lepih i zanimljivih dogodovština“, kaže za Danas Luković, profesor u toj školi od pre osam godina, a čiji je maturski rad, kao i drugih učenika, izložen na postavci u užičkoj Galeriji.

 

Novi smer

Ove godine škola će upisati po deset učenika na smerovima – tehničari dizajna grafike, dizajna tekstila, likovni tehničar i na novom smeru – tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda, za koji se čeka koji odobrenje Ministarstva prosvete. Prijavljivanje za prijemni ispit je od 4. do 8. aprila, a polaganje polovonom maja.

Naziv škole

Zoran V. Cvetić, direktor Gradske galerije, predložio je upravi škole i gradskom rukovodstvu da se ta škola nazove po Obradu Jovanoviću, za koga je naveo da je „ceo svoj integritet uložio u osnivanje Umetničke škole u Užicu“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari