Jedinstvena biologija u Novom Miloševu: Đaci prave džem, kuvaju ukusne čorbe, a vode računa i o pticama modrovranama 1privatna arhiva

Učenici osnovne škole „Dr Đorđe Joanović“ iz Novog Miloševa, sela u opštini Novi Bečej, nastavu biologije savlađuju na malo drugačiji način nego njihovi vršnjaci iz gradova.

Zahvaljujući velikim prirodnim resursima ali i entuzijazmu nastavnice Vidice Štetin, đaci u novomiloševačkoj školi na časovima vrlo često spoje teoriju i praksu, pa kad uče o kvascima, na času biologije umese testo, zahvaljujući školskom voćnjaku uče kako se konzervira voće, pa su ove godine skuvali džem od dunja, a napravili su i kitnikez, a kad uče o delovima biljke, koren šargarepe završi u ukusnoj čorbi.

No, posebno su, zajedno sa nastavnicoma, ponosni na projekat u kom su angažovani na zaštiti ptice modrovrane u Srbiji.

„Projekat „Sigurnija budućnost za modrovrane u Srbiji“ konkretno je izrada kućica za gnežđenje ove ugrožene vrste ptica. To je deo projekta  Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, koji se sprovodi sa Mladim istraživačima Srbije i inžinjerima za zaštitu životne sredine, uz finansijsku podršku Evropske unije i traje tri godine“, kaže nastavnica biologije Vidica Štetin.

Đaci su sa svojom nastavnicom uspostavili saradnju sa Prirodno – matematičkim fakultetom, departmanom za biologiju i ekologiju u Novom Sadu, pod nadzorom profesora dr Dimitrija Rašića.

„Naš je zadatak bio posmatranje i praćenje populacije modrovrana, obilazak kućica za gnežđenje, prstenovanje mladih ptića, merenje dužine konturnih pera i kljuna. Kućice odnosno kutije za gnežđenje su postavljene pre dolaska vrste iz njenog migracionog područja. Izgrađene su prema specifičnim dimenzijama i karakteristikama. Odrasle jedinke su prstenovane tokom ove akcije, što će olakšati njihvo praćenje, kaže Štetin.

Danas populacija modrovrane u Srbiji broji oko 300 parova, koji naseljavaju livade i pašnjake severne i istočne Bačke, većeg dela Banata i delova Šumadije i Negotinske krajine.

„ Ptice su se početkom septembra odselile, ali naša obaveza je da mesečno obilazimo kućice, uočimo moguća oštećenja i obavestimo profesora Rašića koji je zadužen za naš teren. I da čekamo proleće da nam se modrovrane vrate“, kaže Vidica Štetin.

Đaci iz novomiloševačke škole uživaju na časovima biologije, a napolju su kad god za to ima uslova i potrebe.

„Mislim da je važno da u svom školovanju đaci ovladaju i posebnim znanjima i veštinama koje će im biti potrebne u životu. Ocena jeste važna, ali ne i najvažnija, i u našoj školi se tom idejom rukovodimo“, zaključuje Vidica Štetin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari