Kina će nastaviti blisku saradnju sa Ujedinjenim nacijama, rečeno je tokom sastanka kineskog lidera Si Đinpinga i predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuka Jeremića u Pekingu.


Jeremić, koji boravi u poseti Kini, razgovarao je u Pekingu sa novoizabranim generalnim sekretarom Komunističke partije Kine Si Đinpingom i s ministrom spoljnih poslova Jang Đijećijem. Si je rekao da će Kina nastaviti da sarađuje sa UN i drugim zemljama radi ostvarenja globalnog mira i razvoja.

Kineski lider je rekao da pri razvoju međunarodnih odnosa, sve zemlje treba da traže rezultate koji će biti na dobrobit svih, da rade na očuvanju zajedničkog interesa i stvaranju uslove za veće blagostanje u okviru ciljeva i principa Povelje Ujedinjenih nacija. On je istakao da su mir i razvoj blisko povezani i da treba posvetiti više pažnje razvoju. Kako prenosi Sinhua, Jeremić je rekao da Kina ima konstruktivnu i ključnu ulogu u međunarodnim odnosima i istakao napore Kine da podrži i očuva interese zemalja u razvoju. UN daju veliki značaj saradnji s Kinom i veruju da će Kina dati veći doprinos svetskom miru, razvoju i prosperitetu, rekao je Jeremić.

Partnerstvo sa Srbijom

Jeremić je za Kineski međunarodni radio rekao da su glavne teme susreta sa Sijem bile situacija u Siriji i na Bliskom istoku. „S druge strane, govorili smo o bilateralnim temama pošto Kina sada prolazi kroz tranzicionu eru… Mislim da je ključno da novo rukovodstvo Kine sa novim vlastima u Srbiji uspostavi najbolje moguće odnose kakvi su bili i tokom prethodne vlade“, rekao je Jeremić. On je istakao da partnerstvo između Srbije i Kine treba da raste i razvija se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari