Vrhovni verski poglavar svetske jermenske zajednice, katolikos-patrijarh Kerekin Drugi saopštio je da će 23. aprila biti obavljeno proglašenje svetim milion i po Jermena ubijenih ili stradalih 1915-1920, povodom 100. godišnjice početka genocida nad Jermenima.


Kako prenosi Verska informativna agencija, obred će biti obavljen u jermenskom svetom gradu Edzmijadzinu, a prisustvovaće mu i ostali jermenski patrijarsi – jerusalimski, carigradski i kilikijski, kao i predstavnici drugih crkava.

Istoričari procenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno za vreme i posle Prvog svetskog rata u Turskoj, što mnogi ocenjuju kao prvi genocid u 20. veku. Turska negira da je reč o genocidu uz ocenu da je broj žrtava preuveličan i da su nastradali žrtve građanskog rata i nemira posle raspada Otomanskog carstva što je dovelo do gubitaka na obe strane.

Prvi put je prošle godine tadašnji turski premijer Redžep Tajip Erdogan otvoreno izrazio saučešće za ubistva Jermena počinjena između 1915. i 1917, u poslednjim godinama Osmanskog carstva. Masovna ubistva Jermena koje su počinilo pripadnici Otomanskog carstva obeležava se svake godine 24. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari