Jerusalimski pilići posle 37 godina ponovo praše na Danima piva 1Foto: grad zrenjanin

Nezaobilazno ime rok istorije Zrenjanina je bend nastao pre 40 godina „Jerusalimski pilići“, koji je nastupao i na prvim Danima piva a večeras će, nakon 37 godina, ponovo održati svoj koncert.

Biće to za Zrenjanince prilika da se okupe i prisete muzike koja je nekima obeležila mladost a drugima, pre svega mladima, predstavlja prozor u jedno prošlo vreme, u kome se do dobrog zvuka stizalo teže nego što je to sada slučaj.

„Velike su emocije pred večerašnji nastup, znači mi puno. Nije rok više na mestu gde je nekada bio i baš zbog toga i činjenice da smo se ponovo okupili, da smo u svome gradu gde smo svirali i na prvoj gitarijadi i na prvim Danima piva, zbog svega toga nam je ovo veče važno“, priča za Danas gitarista Milivoj Putić Puta.

Puta je muzičar o kome smo pisali ovog proleća, kada je ostao bez posla on se latio svoje gitare i zapevao na Đinđićevom trgu, radeći ono što najbolje zna – da peva.

A o muzici Puta govori sa puno žara, iako rok nije u našoj zemlji više muzika koja može da okupi velike mase.

„Ljude uhvati jugonostalgija, naročito naše koji rade u inostranstvu, i oni vole da nas slušaju. Danas rok nije komercijalan, ne može od njega da se živi. Sem svirki na nakim moto skupovima ili gitarijadama, teško da može doneti egzistenciju“, objašnjava Putić.

Rado se priseća nastupa Jerusalimskih pilića na prvoj Zrenjaninskoj gitarijadi.

„Pobedili smo na gitarijadi a ja sam proglašen za najboljeg gitaristu, a Dragoljub Trankulov Trale za prvog među pevačima. Ipak, najvažnije nam je bilo što smo se pojavili pred publikom. Počeli smo kao bend koji je skidao pesme omiljenih muzičara, vežbali smo po garažama i kojekuda, a onda smo napravili svoj repertoar sa autorskim pesmama. Kad smo počinjali, radili smo sa kvalitetnom opremom. Danas je mladima mnogo teže da počnu da sviraju“, kaže Milivoj Putić Puta,

On i dalje smatra da je Zrenjanin grad roka, i da je ovde i danas puno dobrih bendova.

„Zrenjanin je grad rokenrola, bilo je bendova koji su dobro prašili. Zrenjaninska rok scena je uvek bila jaka, sa kreativnim i talentovanim ljudima. Dala je pečat ne samo lokalnoj, nego i muzici širom bivše Jugoslavije. Vidim da mlad bendovi vredno rade. Muzika koju stvaraju se kreće od roka, preko popa, bluza, fanka i panka do hardkora.To je dobro, prave dobru muziku i tekstove“, priča Puta.

Objašnjava i to da je bend prerastao u grupu Maršal, nakon što su ostali bez dva člana originalne postave.

Večeras će nastupiti sa dvadesetak pesama, od kojih je najveći broj starih a biće predstavljene i nove pesme.

Koncert „Jerusalimskih pilića“ počinje večeras u 21 sat na Žitnom trgu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari