"Luna park 150 dinara, ringišpil 300. Pa je l to normalno, meni je penzija 22.000 dinara": Reporter Danasa na tradicionalnom jesenjem vašaru u Zaječaru (FOTO) 1Foto: M. S. / Danas

Tradicionalni jesenji vašar u Zaječaru, počeo je danas i trajaće do 8. septembra. Prodavci se žale da je poskupeo zakup, kao i struja, a građani, da su cene visoke.

Sa nestrpljenjem su kako mladi tako i stariji Zaječarci čekali poslednji ovogodišnji vašar, ali umesto radosti, kako su očekivali, sačekala ih je skupoća. Tako oni kažu.

“Ovo je neverovatno. Cene su zaista visoke. Sada sam rešio samo da prošetam, pošto nemam novca za bacanje“, jada nam se stariji Zaječarac.

Da skupoća ne pogađa samo kupce, kaže Đurđa Petrović, koja godinama prodaje na vašarima.

"Luna park 150 dinara, ringišpil 300. Pa je l to normalno, meni je penzija 22.000 dinara": Reporter Danasa na tradicionalnom jesenjem vašaru u Zaječaru (FOTO) 2
Foto: M. S. / Danas

“Loše ide prodaja. Morali smo da povišimo cene. Patike su oko 1.000 dinara, majice oko 500, ali džaba kada narod nema para. Poskupeo je i zakup. Pre smo plaćali zakup 1.500 dinara, a sada 2.000 dinara. Nije to malo”, objašnjava za Danas Đurđa Petrović prodavac na vašaru.

Sličnog mišljenja je i Slobodan Calin iz Kučeva, koji je drugi put u Zaječaru.

“Povećali su zakup po metru za 500 dinara. Takođe i struju su poskupeli. Prodaja ide slabo, nadamo se da će biti bolje. Ono što me je iznenadilo je to da su ljudi počeli da kradu. Gledam jednu gospođu, koja je krala, ali mi je bilo neprijatno da joj nešto kažem”, žali nam se on.

"Luna park 150 dinara, ringišpil 300. Pa je l to normalno, meni je penzija 22.000 dinara": Reporter Danasa na tradicionalnom jesenjem vašaru u Zaječaru (FOTO) 3
Foto: M. S. / danas

I drugi prodavci nisu zadovoljni ni prodajom ni uslovima, ali su pohvalili nadležne što su bacilli rizlu, pa nema više prašine kao ranijih godina.

“Hvala bogu. Hvala bogu što nema ni kiše. Prošle godine smo bili umazani kao svinje”, jada nam se jedna prodavačica čarapa.

Prvog dana vašara najveća gužva je na gomilicama, dok se za veče priprema deo vašara gde su kafane. Gazde kažu “očekuju dobru posetu, pošto su obezbedili dobru muziku”.

"Luna park 150 dinara, ringišpil 300. Pa je l to normalno, meni je penzija 22.000 dinara": Reporter Danasa na tradicionalnom jesenjem vašaru u Zaječaru (FOTO) 4
Foto: M. S. / Danas

Cena jagnjetine i prasetine je 2.500 dinara za kilogram. Mekice su 100, pljeskavice 300, dok je pomfrit 250 dinara. Sladoled je od 100 do 200 dinara, klaker 150, a limunada 100 dinara.

Skupoće nisu pošteđeni ni najmlađi. Cena vožnje za luna park, ringišpile, kao i kuću strave, kako kažu Zaječarci koje smo zatekli, “su bezobrazno skupe”.

“Luna park 150 dinara, ringišpil 300. Pa je l to normalno. Meni je penzija 22.000 dinara. Šta pre da kupim? Da jedem, ili da izvedem unuku”? žalosno pita jedna starija Zaječarka.

"Luna park 150 dinara, ringišpil 300. Pa je l to normalno, meni je penzija 22.000 dinara": Reporter Danasa na tradicionalnom jesenjem vašaru u Zaječaru (FOTO) 5
Foto: M. S. / Danas

Poskupela je i garderoba – čarape su četiri para za 200 dinara, gaće 150, a majice oko 500 dinara.

Restorani su prazni, a neki još nisu ni počeli sa radom, ali ako se dan po jutru poznaje, a cene ovako visoke, izgleda da će prodavci biti uskraćeni zarade, a posetioci lepog provoda.

Podsećamo, kada je reč o cenovniku, nadležni kažu da je došlo do izmena koje se odnose na priključak i utrošak električne energije, kao i deo sa polovnom garderobom, pa su računi prodavaca, nešto veći.

"Luna park 150 dinara, ringišpil 300. Pa je l to normalno, meni je penzija 22.000 dinara": Reporter Danasa na tradicionalnom jesenjem vašaru u Zaječaru (FOTO) 6
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari