Joakim Lev: Pancer kao pacer 1Foto: EPA-EFE/ DIEGO AZUBEL

Tradicionalni favoriti za titulu svetskog prvaka toliko su loše počeli prvenstvo u Rusiji da je samo bilo pitanje ko će se pre od njih saplesti o sopstvene slabosti i narcisoidnost, odnosno hrabrost i neiskompleksiranost „malih“ reprezentacija…

… ali teško da je iko tipovao na Nemačku, šampiona iz Brazila 2014. godine, čitavih osam decenija bez dobijene „šut karte“ pre eliminacione faze velikih takmičenja. Već otpisana Južna Koreja nije ništa morala protiv „pancera“, ali se tako isprsila da će javnost vodeće evropske sile, uljuljkana u čuvenu „dijagnozu“ Engleza Garija Linekera „Fudbal je igra u kojoj 22 odrasla muškarca trče za loptom i na kraju uvek pobede Nemci“, dugo lečiti rane od udaraca Kim Jung Gvona i Heung Min Soa, u nadoknadi vremena najsenzacionalnijeg meča od početka ovog SP.

– Ovo je brutalno razočarenje. Ni ja nisam mogao da zamislim da će se ovako završiti. Posle svega što smo gradili svih ovih godina… Nismo samo mi izgubili već ceo nemački fudbal – surovo je bio samokritičan selektor Joakim Lev posle poraza za konačno četvrto mesto u grupi F.

Posle priznanja da su njegovi fudbaleri tako igrali da „nisu ni zaslužili da prođu dalje“, zatražio je od navijača i medija nekoliko dana tišine, da prvo sebi objasni šta se to desilo s kaznenom ekspedicijom pod njegovim 12-šnjom komandom, a onda prelomi da li će ostati pri nedavno produženoj saradnji sa Savezom ili će, kao prvi u lancu odgovornosti, staviti svoju glavu „na panj“. Priznati sebi da je trebalo da upali crvenu lampicu kada je surovo dominantni sastav na prošlom SP i u kvalifikacijama za ovaj Mundijal počeo tako da brljavi i mrljavi da je Mats Humels posle blamaže protiv Južnokorejaca jetko konstatovao da je „poslednja uverljiva utakmica odigrana u jesen 2017. godine“, da je preterao s poverenjem dugo povređenom golmanu Nojeru, da mladi Verner, veteran Gomez i limitirani Petersen nisu pravo rešenje za „devetku“, da se ogrešio o Sanea kada ga nije poveo u Rusiju, da mu vezni red ne „štrika“ i ne pritiska kao pre, da je morao drugačije da amortizuje posledice afere s Ozilovim i Gundoganovim slikanjem sa „svojim predsednikom“- prvim čovekom Turske Redžepom Tajpom Erdoganom…

Platiti ceh za pogrešne procene ili zasukati rukave i početi s popravljanjem štete, odnosno povratkom na staze uspeha. Ako se pita samo predsednik FS Nemačke Rajnhard Grindel onda će osvajač SP 2014. i Kupa konfederacija 2017, finalista Evropskog prvenstva 2008. i trećeplasirani na EP 2012. i 2016, ostati tu gde je, jer veruje da će s njim „najbolje proći period tranzicije“. Na potezu je 58- šnji stručnjak, fine igračke biografije, čiji su najveći trenerski uspesi pre sadašnjeg posla bili uzimanje titule u prvenstvu Austrije i pehara u njenom Superkupu, u vreme dok je nemački selektor ne baš lepih manira pored terena vodio Insbruk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari