Najveći broj novoobolelih u jednom danu - 13.753 slučaja 1Foto: Beta/D. Gojić

U Srbiji su u poslednja 24 sata registrovana 13.753 novoobolela od korona virusa i 19 preminulih. Ovo je najveći broj zaraženih u jednom danu do sada.

Ukupno u našoj zemlji do sada je 1.399.867 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovana su 13.003 smrtna slučaja.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 2.340 pacijenata, od kojih je 96 na respiratorima.

U poslednja 24 sata testirane su 33.163 osobe, a ukupno od marta 7.548.292.

U redovima ispred kovid ambulanti u Srbiji čekaju svi. Građani koji imaju simptome stomačnog virusa, oni kojima curi nos, pacijenti sa stezanjem u grudima i visokom temperaturom, pozitivni na testu koji moraju da otvore bolovanje. Pošto nikakve trijaže nema, gužve su ogromne.

Soj korona virusa omikron, koji se širi brzinom kakvu svet nije video od početka pandemije, „ostaje opasan virus“ čak iako izaziva blaže simptome, upozorio je danas generalni sekretar Svetske zdravstvene organizacija (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus).

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović izjavila je danas da su za sada samo Izrael i Kanada dozvolili da se četvrta doza vakcine protiv korona virusa daje starijim osobama i onima sa oštećenim imunitetom, ali da je Evropa za sada oprezna.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da ne zna da li će na sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa biti reči o novim merama, ali da će on kao predstavnik glavnog grada biti protiv uvođenja mera koje bi štetile privredi.

U Češkoj ponovo raste broj novozaraženih virusom korona kako se zemljom širi mutacija omikron, ali to ne opterećuje zdravstveni sistem jer se i dalje prazne bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari