Begović: Izrael i Kanada dozvolili četvrtu dozu vakcine, Evropa za sada oprezna 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Jelena Begović izjavila je danas da su za sada samo Izrael i Kanada dozvolili da se četvrta doza vakcine protiv korona virusa daje starijim osobama i onima sa oštećenim imunitetom, ali da je Evropa za sada oprezna.

„Amerika razmatra da to uvede, a Evropa je tu mnogo opreznija jer smatraju da je suštinski neodrživ sistem da se sad na svakih četiri meseca stanovništvo vakciniše i da se možda trebaju sačekati nove vakcine, na kojima se radi, koje će davati možda dugotrajniji imunitet“, rekla je Begović za Radio-televiziju Srbije.

Prema njenim rečima, Svetska zdravstvena organizacija je protiv davanja četvrte doze, jer novi sojevi korona virusa uglavnom dolaze iz zemalja sa veoma niskim stepenom vakcinacije.

„Indija nekih 20 odsto (vakcinisanog stanovništva), Afrika cela je ispod 10 procenata i odatle nam dolaze novi sojevi. Mora da postoji jedna globalna strategija, koja na žalost, mislim da još uvek nije uspostavljena“, naglasila je Begović.

Istakla je su dosadašnja iskustva pokazala da treća doza vakcine daje veći nivo zaštite, ali da to i dalje ne znači da oni ne mogu da se zaraze korona virusom.

„Do sada je pokazano da zaista prolaze sa lakšim simptomima“, kazala je Begović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari