Podaci Batuta: Koliko građana Srbije je primilo četvrtu i petu dozu vakcine protiv korona virusa? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Broj građana Republike Srbije koji su primili drugu i treću buster dozu vakcina protiv koorona virusa, odnosno „četvrtu i petu dozu“ iznosi 100.342, rečeno je Danasu u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U odgovorima na naša pitanja Batut dodaje da je dve doze vakcine protiv kovida 3.285.533 građana, dok je treću ili buster dozu primilo 1.914.954.

Vrlo zarazan podsoj omikrona XBB.1.5, koji se brzo širi među slučajevima kovida-19 u SAD, trebalo bi da postane dominantan u Evropi za mesec ili dva, ocenila je pre nekoliko dana Evropska agencija zadužena za epidemije.

Taj podsoj, prvi put detektovan u SAD-u u oktobru, najzarazniji je vektor novog korona virusa do sada i predstavlja „slab rizik za ukupnu populaciju“, prema najnovijoj proceni Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Taj rizik je ipak „umeren do visok“ za „osetljive osobe kao što su stariji ljudi, nevakcinisani ili ljudi sa slabim imunitetom“, prema evropskoj agenciji čije je sedište u Stokholmu.

ECDC navodi da brojne nejasnoće postoje sa podsojem XBB.1.5. i da bi ta procena mogla da se promeni narednih nedelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari