Još jedan konkurs za finansiranje vantelesne oplodnje u niškoj opštini Medijana: Nema starosne granice, rođeno više od 20-toro dece 1Foto: Pixabay/sippakorn

Niška opština Medijana raspisala je još jedan javni konkurs za finansiranje lečenja neplodnosti vantelesnom oplodnjom, saopštila je ta gradska opština.

Medijana ne predviđa starosnu granicu za roditelje i po tome je jedinstvena u Srbiji, kažu u toj opštini.

Jedinstvena je i po tome što bračni ili vanbračni parovi sami biraju zdravstvenu ustanovu u Srbiji ili inostranstvu u kojoj žele da obave ovu proceduru.

Posebnost je i što broj parova koji dobijaju novčanu pomoć za vantelesnu oplodnju nije ograničen, već se finansiraju svi koji ispunjavaju medicinske i druge uslove.

Parovi dobijaju do 200.000 dinara, a sredstva se uplaćuju prioritetno u roku od par dana, što im u značajnoj meri pomaže u finansiranju ovakvog lečenja.

„Od 2006. godine, kada je počela ovakva naša podrška lečenju neplodnosti, pa do danas, na konkurs se javilo oko 220 ili 230 parova. Po našim podacima, do sada je rođeno najmanje 20-toro dece“, kaže za Danas dr Žarko Ranković, predsednik Komisije „Sveta Petka“.

Još jedan konkurs za finansiranje vantelesne oplodnje u niškoj opštini Medijana: Nema starosne granice, rođeno više od 20-toro dece 2
Foto: Gradska opština Medijana

Prema njegovim rečima, parovi imaju pravo da izaberu zdravstvenu ustanovu u zemlji ili inostranstvu u kojoj će obaviti veštačku oplodnju, pa su to radili osim u Nišu i drugim gradovima Srbije i u Severnoj Makedoniji, Grčkoj ili Bugarskoj.

„Starosna granica ne postoji, svima dajemo šansu, i javljali su nam se ljudi do 50 godina. Svi koji se jave prolaze procenu medicinske opravdanosti koju obavlja podkomisija veštaka, sastavljena od troje doktora medicine- specijalista iz odgovarajuće oblasti, te se odlučuje na osnovu te procene i drugih uslova“, kaže dr Ranković.

On još kaže da bi dobijena sredstva parovi trebalo da iskoriste u roku od dve godine, kako bi opština mogla da planira budžetske izdatke, ali da ni u tome nisu isključivi.

„Ukoliko je postojao neki opravdan razlog zbog kojeg novac nije iskorišćen u tom rokuć život donosi različite situacije- svakako ga uvažavamo. Zaista nikoga ne želimo da uskratimo zbog neke formalne stvari i sve činimo da ljudima koji žele da ostvare potomstvo na ovaj način maksimalno olakšamo“, kaže dr Ranković.

Rok za prijavu na ovogodišnji „Javni konkurs za dodelu novčane pomoći ’Sveta Petka’ za lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutim oplođenjem postupkom vantelesnog oplođenja“ je 22. april.

Pravo na novčanu pomoć mogu ostvariti punoletni i poslovno sposobni bračni i vanbračni partneri koji „vode zajednički život“ u skladu sa zakonom o porodičnim odnosima i „sposobni su da vrše roditeljsku dužnost“.

Oni ga mogu ostvariti u slučaju kada je vantelesna oplodnja „medicinski opravdana“, odnosno kada „lečenje neplodnosti drugim postupcima nije moguće ili ima značajno manje šanse za uspeh, uključujući i slučajeve preteće neplodnosti kao posledice razvoja ili lečenja bolesti“.

Pravo na novčanu pomoć za lečenje neplodnosti nemaju supružnici, odnosno vanbračni partneri, koji su ga u prethodnim godinama dva puta iskoristili.

Ograničenje je i dodeljivanje pomoći isključivo bračnim i vanbračnim partnerima koji imaju prebivalište na području opštine Medijana u vreme raspisivanja javnog konkursa i najmanje godinu dana pre toga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari