Još jedna rekonstrukcija gradskog parka u Donjem Milanovcu 1Foto: J. B. K.

Milanovac na vodi, Venecija, Donbas tek su neki od naziva koji kruže društvenim mrežama, Viber grupama i u međusobnim razgovorima većeg dela Donjomilanovčana kada im je tema rekonstrukcija gradskog parka. Ovo je inače treća rekonstrukcija gradskog parka u poslednjih desetak godina, a svaka je “koštala” smanjenjem zelenih površina u korist betona.

Donji Milanovac je zbog formiranja akumulacionog jezera za potrebe Hidroelektrane “Đerdap 1” sagrađen od temelja krajem šezdesetih godina prošlog veka.

Oni koji su ga projektovali, osmislili su da se čitavom dužinom naselja, uz Dunav, prostire gradski park sa parkovskim zelenilom, ružama koje su bile simbol ove varoši i po kojom pešačkom stazom kroz travnjake.

I nije samo park bio zelena oaza jer su u ulicama, naročito onim u donjem delu naselja bili travnjaci i drvoredi.

Još jedna rekonstrukcija gradskog parka u Donjem Milanovcu 2
Foto: Turistička organizacija Majdanpek

Travnjaci, drveće, ukrasno žbunje poslednjih petnaestak godina gube bitku sa betonom, asfaltom i behaton pločama jer se šire trotoari, ulice, popločavaju površine oko poslovnih objekata.

Gradski park već “načet” u prethodne dve rekonstrukcije u minulih desetak godina, od novembra je gradilište jer se sprovodi projekat “Rekonstrukcija parka u Donjem Milanovcu prva i druga faza” na ukupnoj površini od 18.960 kvadratnih metara.

Bageri i druge građevinske mašine skidaju behaton ploče i ruše parkovske staze napravljene u poslednjoj rekonstrukciji pre par godina, srušeno je i dečije igralište jer će biti napravljeno novo.
Uklonjena je i nova parkovska rasveta, zelenilo, posečeno drveće koje nije deo novog projekta koji je za investitora, opštinu Majdanpek radila projektantska kuća iz Zemuna.

Još jedna rekonstrukcija gradskog parka u Donjem Milanovcu 3
Foto: J. B. K.

Na velikoj tabli uz podatke o projektantu, projektantskoj kući, investitoru, izvođaču radova, nadzoru, rešenju o odobrenju izvođenja radova, datumu početka i završetka radova, Donjomilanovčani mogu da vide i sliku idejnog rešenja budućeg izgleda parka.

U javnom uvidu u plan rekonstrukcije parka nisu učestvovali jer je letos organizovan u Majdanpeku, administrativnom centru opštine, udaljenom oko 50 kilometara.

Projektom, u koji je Danas imao uvid, navodi se da se “sagledavanjem potreba grada Donjeg Milanovca došlo do formiranja nekoliko podcelina u okviru prostora obuhavata idejnog rešenja”.

Na ukrštanju ulica Kralja Petra Prvog i Stevana Mokranjca projektovan je kružni tok u čije središte je postavljena fontana, postojeći parking prostor kod pristaništa u parku je remodelovan i umesto postojećih 20 imaće 56 parking mesta, a uz parking prostor organizovan je plato koji će služiti kao pijaca sa 32 tezge za prodaju suvenira i ručnih radova.

Postojeća servisna saobraćajnica koja prolazi tik pored dve bašte ugostiteljskih objekata u parku, a paralelna je sa pešačkom zonom u ulici Kralja Petra Prvog, sa 3,5 m proširuje se na 5 m u dužini oko 140 m kako bi omogućila “kolski pristup postojećim objektima, kao i parking za vozila MUP-a ( 7 parking mesta)”.

Glavna staza, aleja, kako se navodi u projketu ima čistu širinu 6 m, dok ostale staze variraju u širini od 4 m, 2,8 m do najuže 2 m. Popločani plato uz obalu Dunava je krivolinijske forme, širine oko 8 m, a plato za okupljanja u zapadnom delu parka, kod zgrade JP “Nacionalni park Đerdap” je veličine 24,4 x 17,35 m.

Inače, projektom je predviđeno da park ima veliku centralnu stazu i manje poprečne, kojima će prostor biti podeljen na manje zelene površine u okviru kojih će se formirati ružičnjaci, a uz njih klupe za sedenje.

Park će kao i do sada imati dečije igralište površine oko 270 kvadrata, znatno veće od dosadašnjih 125 kvadrata i biće formirano na podlozi od livene gume – tartana.

Projektom je predviđeno postavljanje mobilijara – različitih vrsta klupa, kanti za otpatke, barijera, tezgi za prodaju suvenira i ručnih radova, parkovskog osvetljenja, česme, internet drveta, zelenila.

Prema projektnoj dokumentaciji od 18.960 kvadratnih metara obuhvata idejnog rešenja pod zelenilom je 9.390,65 kvadrata, a postojeće površine koje se ne menjaju su na 918,06 kvadrata.

S izuzetkom fontane ( 50,24 kvadrata) i dečijeg igrališta ( 270 kvadrata) sve ostalo će biti asfaltirano i popločano.

Prema podacima sa portala Javnih nabavki, vrednost ugovora rekonstrukcije gradskog parka u Donjem Milanovcu koji će realizovati grupa ponuđača je skoro 125,76 miliona dinara, a rok za završetak radova 7. oktobar naredne godine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari