"Naš Generalštab stalno prati Ukrajinu i učimo iz njihovog iskustva": Vučić posle pokazne vežbe na Pasuljanskim livadama 1Foto: Screenshot RTS

„Zadovoljan sam vrlo, ocenio bih vrlodobrim gađanje koje smo imali prilike da vidimo“, kazao je danas srpski predsednik Aleksnadra Vučić nakon pokazne vežbe pripadnika Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama.

Njegovo obraćanje ometali su dronovi zbog čega je predsednik molio da ih utišaju.

Podsetimo, pokazno gađanje organizovano je u okviru završne faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom na području poligona koji se prostire na teritoriji opština Paraćin, Despotovac i Boljevac.

Primarni cilj, pojasnio je Vučić, jeste angažman o uspostavljanju bolje koordinacije i direktne veze između dronova i onoga čime iz vazduha posmtrano stanje na zemlji i naših vatrenih položaja da brže ispaljuju projektile, preciznije.

„Danas se videlo kakvo je pojačanje kad upotrebljavate dronove naročito kineske koji su 7.500 kilometara pogodili metu. Još više cemo da ulažemo u bespilotne letelice u narednom periodu. Nastavićemo preko Vojno-tehničkog instituita sopstvenu proizvodnju dronova“.

Vučić se pohvalio oklopnim trasnporterima.

„Videli ste nove Lazare III, njihovu veliku preciznost, tenkove koji su nepogresivi, novu modularnu pusku … Lazar ima bolje kalibre od NATO i sovjetskih… Na malom Milošu ćemo morati još da radimo“.

Kazao je da su postavili deo protivoklopnih sredstava na nove hamere koje je Srbija kupila iz SAD, nešto svoje, nešto ruske, nešto zapadne. Videli ste uništenje neprijateljskog tenka na daljini od više od 4 kilometra. Ovo vam govorim zato što naš Generalštab stalno prati Ukrajinu i učimo iz njihovog iskustva“, kazao je Vučić.

On je potvrdio da je troje pripadnika VS povređeno na poligonu Pasuljanske livade tokom priprema za današnje gađanje, kada je zbog oluje stablo palo na šator u kom su se nalazili.

„Vojnik Anđelić koji je najteže povređen je stabilan, verujemo da će sve proći bez ikakvih posledica a jedan je već na kućnom lečenju. To su stvari koje se uvek dešavaju. Kad imate gađanja neko može da strada. To je vojska, nisu manekeni“, rekao je Vučić.

Upitan zašto ministarstvo odbrane i VMA nisu izneli sve informacije o tom incidentu, Vučić je rekao da „ne moraju da izlaze sa svim detaljima“.

„Čemu ta vrsta zlobe i potrebe da se okrivi sopstvena vojska? Problem je u onima koji misle da će u svakoj nesreći naći municiju za sopstvene političke potrebe pošto nikakvu ideju ni plan nemaju“, rekao je Vučić.

Dodao je da je odmah posle incidenta, ministar odbrane Miloš Vučević naložio da se nabave kontejneri za smeštaj pripadnika vojske kako bi bili zaštićeni od nevremena.

„Za to treba da damo 2,5 miliona evra a ja sam protiv toga. Hoćemo sutra po nekom teškom terenu da vucaramo te kontejnere“, upitao je Vučić.

U združenoj taktičkoj vežbi „Zajednički odgovor 2023“ učestvovala su 743 pripadnika VS i 56 sredstava ratne tehnike a gađanju su prisustvovali i ministar odbrane Miloš Vučević i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Po ciljevima na zemlji iz vazduha su vođenim raketama „munja“ dejstvovala dva modernizovana lovca-bombardera Orao kao i bespilotna letelica CH-95.

Prikazano je i dejstvo modernizovanih tenkova M-84 AS 1 i AS2 kao i besposadne platforme „Mali Miloš“ a iz vozila „hamer“ izvršeno je gađanje protivoklopnim raketama.

Na ciljeve na zemlji dejstvovano je i iz modernizovanih višecevnih bacača raketa Oganj, iz samohodnih haubica Gvozdika kao i iz samohodnih artiljerijsko-raketnih sistema PASARS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari