Jovan Mitrović ispunio želju ubijenog brata: Prikupljeno četiri i po miliona za pomoć ranjenima u Malom Orašju i Duboni 1Foto: RTS/printscreen

U akciji solidarnosti koju je osmislio i predvodio Jovan Mitrović iz Malog Orašja prikupljeno je blizu četiri i po miliona dinara za ranjene u majskoj tragediji u ovom selu.

U nedostatku permanentne adekvatne podrške i pomoći države porodicama ranjenih i ubijenih u Malom Orašju i Duboni, Jovan Mitrović je pokrenuo humanitarnu akciju kojom je želeo da ispuni želju Petra Pece Mitrovića, njegovog rođenog brata koji je ubijen u Malom Orašju, koji je planirao odlazak peške u manastir Tumane u kojem bi se pričestio. U masakru je Jovan izgubio i brata od strica Marka i brojne prijatelje. Tom prilikom je teško ranjena Andrijana, Jovanova sestra od strica.

Svestan teškog položaja u kojem se nalaze porodice ranjenih i visokih troškova lečenja, rehabilitacije i oporavka, Jovan je objavio i žiro račun nedelju dana pre nego što je krenuo na hodočašće trčanjem do manastira.

Humanitarna akcija je završena i do sada je skupljeno oko četiri i po miliona dinara koji će biti podeljeni porodicama ranjenih. Procenjuje se da je bilo preko hiljadu donatora – naknadno će biti objavljen precizan podatak.

Akciju solidarnosti svojevremeno su pokrenuli drugari i rođaci iz FK Ravni gaj, potom je bilo nekoliko manjih akcija tako da je ovo za sada najveća humanitarna aktivnost koja je potekla iz sela pogođenih tragedijom.

Prikupljenim sredstvima, problemi će biti privremeno rešeni. Trajno rešenje trebala bi da omogući država koja bi morala da izdvoji sredstva koja će porodice ubijenih i ranjenih trajno primate. Tako ne bi morali da brinu o tome da li će imati dovoljno mogućnosti za oporavak i/ili za elementarnu egzistencijalnu sigurnost.

Bratska (i sestrinska) ljubav čine čuda, ali to nikako ne sme da bude prihvaćeno kao zamena za obaveze države koja treba da brine o svojim najugroženijim građanima i onima koji su preživeli najveće gubitke ili su toliko povređeni da se može reći da se i dalje bore za svoje živote. I da će doživotno imati teške posledice užasnog zločina i tragedije koja ih je zadesila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari