Jovana S. Polić: Svi junaci našeg doba imaju mišljenje jednog čoveka 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Dokumentarni serijal „Junaci doba zlog“ nastaviće da se emituje i ove sezone na televiziji N1, a prva epizoda „Ana Brnabić: Fikus za šefa“ na programu je večeras u 20 časova.

Emisije iz ove sezone rađene su po rukopisu knjige „Junaci doba zlog“, nedavno preminulog novinara Slaviše Lekića, a realizovao ga je tim Audio i video produkcije JSP, koji predvode Jovana S. Polić (scenaristkinja i producentkinja) i Sanja Lončar (rediteljka i urednica).

Na pitanje kako su odabrali naziv prve emisije posvećene Ani Brnabić, Jovana Polić u razgovoru za Danas kaže da prva politička figura u zemlji, predsednica Vlade Srbije, za sebe kaže da ne haje što je zovu ikebanom, pita se da li je fikus ili Kajzer Soze, a s ponosom ističe da je predsednik države njoj šef.

– Tužna stvarnost nas opominje da je u Srbiji sve šmira, osim jednog glumca koji objedinjuje sve uloge. Tako smo došli u situaciju da umesto institucija, pa i institucije premijera, imamo u sred Evrope zabrinjavajuću autokratiju u kojoj se bez ikakve odgovornosti razaraju država i društvo. Ako bilo ko misli da u tome nema ključne odgovornosti nominalno najmoćnije političke osobe, predsednice Vlade Ane Brnabić, onda smo u velikom problemu – ističe Polić.

Dodaje da je izbor od devet likova kojima se bave u ovoj novoj “sezoni” bilo je teško napraviti.

– Suviše je onih koji “zaslužuju” da se podsetimo koliko i čime sve su doprineli da živimo u zlom dobu. “Junaci” čije biografije smo sada obradili su još Tomislav Nikolić, Nebojša Stefanović, Dragan Marković Palma, Vojislav Šešelj, Ljiljana Smajlović, Nebojša Krstić, Željko Mitrović i vladika Irinej Bulović – navodi naša sagovornica.

Upitana da li je bilo problema u pripremi emisija, opstrukcija ili pretnji poput onih koje je u prošloj sezoni upućivala Svetlana Ražnatović, kaže da nije, ali da treba uzeti u obzir da niko predstavnika vlasti o kojima su radili emisije nije hteo da im da intervju.

– Nema ovog puta ni pretnji, ni pritisaka, ali nemojte ignorisati činjenicu da niko iz vladajućeg ešalona, od onih kojima smo uputili zahteve za intervjue, ne želi da govori u našem serijalu, kao što ne daju intervjue nijednom profesionalnom mediju. Samo su dve “formacije” (vojna i kriminalna) organizovane tako da postupaju po komandi, bez mogućnosti da izađu iz tog ustrojenog načina ponašanja u kom umesto svog, svi imaju mišljenje samo jednog čoveka – ukazuje Polić.

Mnogo je teže bilo pripremiti serijal bez njegovog idejnog tvorca Slaviše Lekića, ali autorska ekipa veruje da nastavlja njegovu misiju.

– Talenat, znanje, snaga i autoritet koje je Slaviša imao, nepovratno su nestali sa medijske scene, njegovim odlaskom. I, u tom smislu, to je veliki gubitak za esnaf, za novinarstvo, ali pre svega za nas koji smo decenijama bili deo tima koji je on predvodio. Govorio je: “Verujem, naivno, da je bunt protiv vlasti civilizacijska dužnost i moralni, a ne ideološki, čin.” A mi verujemo da radeći ovakve stvari nastavljamo tu “naivnu” misiju.

Slaviša, Sanja Lončar i ja smo radili zajedno desetine medijskih projekata. Danas je bez njega sve mnogo teže, ali nas hrabri činjenica da nastavljamo njegovim stopama. Okupili smo ekipu, pojačali je novim sjajnim ljudima i nastavili svi zajedno. Koliko uspešno, reći ćete vi, gledaoci – poručuje Jovana Polić.

Portreti politačara i drugih javnih ličnosti našeg doba

Autori serijala „Junaci doba zlog“ uz pomoć relevantnih sagovornika prave skice za potret pre svega političara, ali i drugih javnih ličnosti koje su se prethodnih godina, pa i decenija, eksponirale u javnosti kao junaci našeg doba. U prvom delu serijala, koji je tokom maja, juna i jula 2021. godine emitovan na televiziji N1, „portretisani“ su Milorad Vučelić, Ivica Dačić, Milorad Dodik, Siniša Mali, Dragan J. Vučićević, Aleksandar Vulin, Goran Vesić i Svetlana Ražnatović. Emisije iz prve sezone su rađene po rukopisu knjige  „Junaci doba zlog“, nedavno preminulog novinara Slaviše Lekića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari