Jovančićević: Ispuštanje velike količine veštačkog đubriva u Dunav predstavlja ozbiljnu pretnju 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Demokratska stranka (DS) danas je, povodom potonuća barže sa 1.000 tona veštačkog đubriva, upozorila da su građani izloženi veoma ozbiljnoj pretnji po zdravlje i bezbednost u snabdevanju vodom i pozvala nadležne da predoče precizne informacije o tome šta se tačno desilo i šta će uraditi da bi se rizici ublažili i sanirali.

“Iako je zakonska obaveza državnih organa da potpuno i blagovremeno upoznaju javnost sa svim potencijalnim posledicama ovakvog događaja sa kojima svi koji žive u tom području mogu da se suoče, vlast po starom običaju ćuti”, ukazala je stranka u saopštenju, podsetivši da je brod sa dve barže udario u most između Iloka i Bačke Palanke.

Potpredsednik DS i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu Branimir Jovančićević rekao je da još nije jasno da li se radi o fosfornom ili azotnom đubrivu, ali da posledice svakako mogu biti dramatične.

On je naveo da poremećaj koncentracije azota i fosfora stvara uslove za stvaranje slatkovodnih algi što za posledicu ima razvijanje cijanobakterija, te dalje za proces eutrifikacije vodenih sistema, što je veoma opasan proces jer dovodi do intezivnog rasta algi, smanjivanja količine kiseonika i potpunog izumiranja riba i ostalih životinjskih vrsta.

“Ispuštanje velike količine veštačkog đubriva u Dunav predstavlja ozbiljnu pretnju, pre svega po podzemne vode koje se u tvom području nalaze na dubini od svega deset metara”, rekao je Jovančićević, navodeći da je, što se tiče zagađenja površinskih voda Dunava, srećna okolnost što je vodostaj Dunava trenutno visok.

„Međutim, visok vodostaj doprinosi migraciji zagađujućih supstanci u slojeve podzemnih voda. Ovo predstavlja direktnu opasnost po građane i stoku jer će značajna količina ovog zagađenja veštačkim đubrivom završiti i u bunarskim vodama koje se koriste kao tehnička, ali i kao voda za piće“, istakao je Jovančićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari