Ministarstvo: Sutra vanredno uzorkovanje vode iz Dunava nakon potonule barže sa veštačkim đubrivom 1Foto: BAP vesti

Nadležni vodni inspektori najavili su za sutra, 9. januara vanredno uzorkovanje vode iz Dunava u pet tačaka, kako bi proverili kvalitet vode, pošto je natovarena barža „Lola – 5“ sa 1.000 tona azotnog đubriva potonula 5. januara kod Bačke Palanke, saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine.

Navode da će javnost o najnovijim rezultatima biti obaveštena u najkraćem roku.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine naglašavaju da su detaljnije analize uzoraka vode reke Dunav, neposredno nakon akcidenta usled potonuća barže „Lola – 5“ koja je prevozila azotno đubrivo, pokazale da nema promene organoleptičkih osobina vode (boja i miris vode, i vidljive otpadne materije), kao i da su dobijene vrednosti fiziko-hemijskih parametara odgovarale I, II i III klasi kvaliteta površinskih voda i u propisanim granicama.

“Rezultati analiza vode uzorkovane 5. januara kod Bačke Palanke, pokazali su da su se vrednosti fizičko-hemijskih pokazatelja kretale u propisanim granicama za I i II klasu kvaliteta površinskih voda, dok je analiza sadržaja ukupnog organskog ugljenika i ukupnog azota pokazala da su vrednosti odgovarale III klasi kvaliteta površinskih voda”, dodaju iz ministarstva.

Uzorci su uzeti na tri lokaliteta u zoni akcidenta, kod mosta „25. maj“ koji spaja granične prelaze Bačka Palanka – Ilok. Agencija za zaštitu životne sredine je uzorkovala vodu na toj lokaciji 5. i 6. januara.

Natovarena barža „Lola – 5“, koju je vukao nemački brod „Antonia“ potonula je u 00.40 sati kod Bačke Palanke. Do plovne nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta „25-Maj“ koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj.

Podsetimo, do plovne nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta „25. maj“ koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari