“Dunav je jaka reka, razblažiće posledice”: Naučna savetnica Instituta za hemiju o izlivanju 1000 tona azotnog đubriva 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Izlivanje azotnog đubriva u Dunav ne bi trebalo da ostavi prevelike posledice, pod pretpostavkom da se radi isključivo o azotu, kaže za Danas Dragana Đorđević, naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju komentarišući nesreću u kojoj je kod Bačke Palanke potonula barža koja je prevozila 1000 tona azotnog đubriva.

Kako ističe, azot je prirodni nutrijent i kao takav ne bi trebalo da ostavi trajne posledice.

– Svakako da bi visoke koncentracije ostavile posledice na mestu gde je došlo do izlivanja. Tu može doći do pomora ribe ili povećanja pH vrednosti. Međutim, već dalje nizvodno, posledice će biti blaže. Dunav je jaka reka i razblažiće koncentraciju azota, navodi Đorđević uz ogradu da bi ocena bila znatno drugačija da su se uz azot izlili i neki teški metali.

Za sada, nadležne institucije insistiraju da je potonuće barže prošlo bez posledica po kvalitet vode.

„Prve analize uzoraka vode reke Dunav, nakon akcidenta nastalog usled potonuća barže „Lola-5″ koja je prevozila azotno đubrivo, pokazala je da nema promena organoleptičkih osobina vode ove reke (boja, miris i vidljive otpadne materije), odnosno da su parametri u okvirima prve i druge klase kvaliteta površinskih voda“, naveli su u Agenciji za zaštitu životne sredine.

S druge strane, potpredsednik Demokratske stranke i profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu Branimir Jovančićević rekao je da još nije jasno da li se radi o fosfornom ili azotnom đubrivu, ali da posledice svakako mogu biti dramatične.

Podsećamo, natovarena barža „Lola-5“, koju je vukao nemački brod „Antonia“ potonula je u petak kod Bačke Palanke. Do plovne nezgode je došlo kada je brod udario u stub mosta „25-Maj“ koji spaja granične prelaze Bačka Palanka-Ilok, na teritoriji plovnog puta reke Dunav u Republici Hrvatskoj. Zbog nesreće, saobraćaj na mostu je obustavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari