Jovani Gligorijević nagrada za reportažu o nasilju u Petnici 1foto:IZJZV

Na konkursu za etičko izveštavanje medija o rodno zasnovanom nasilju dodeljene su nagrade u četiri kategorije. U kategoriji štampani/onlajn medij nagrada je pripala Jovani Gligorijević za rad „Seksualno nasilje u Istraživačkoj stanici Petnica – Zavera ćutanja koja je dugo trajala“, objavljenom u nedeljniku „Vreme“.

Žiri je odlučio da u okviru ove kategorije dodeli posebnu pohvalu i nagradu novinarki Marijani Čanak za tekst „Kako institucije štite žene koje su preživele nasilje“, objavljenom na Portalu o invalidnosti.

U kategoriji tv prilog nagrađena je novinarka Ilijana Berber za prilog „Viši sud u Novom Sadu: za žrtve nasilja skrin soba“, emitovanom u emisijama RTV Vojvodine.

U kategoriji radio prilog nagrađena je redakcija podcasta „Reaguj“ za emisiju „Čija je intima“ objavljenu na platformi Sounder, a u okviru Nezavisnog društva novinara Vojvoidne.

Nagrada za etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju se prvi put dodeljuje ove godine sa ciljem da promoviše odgovorno, nesenzacionalističko i etičko izveštavanje, kao i da podstakne unapređenje medijskog praćenja tema važnih za dobrobit i mentalno zdravlje stanovništva.

Konkurs je organizovao Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Programskim odborom Festivala mentalnog zdravlja.

Na onlajn ceremoniji dodele nagrada razgovarano je o izazovima sa kojima se susreću novinari i novinarke koji izveštavaju o ovoj temi i primerima dobre prakse.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari