Jovanović: Fakultet mora da učestvuje u realizaciji metroa 1foto FoNet/MC

Nakon što je Naučno -nastavno veće Građevinskog fakulteta izglasao i obznanio odluku da neće učestvovati u daljem razvoju projekta beogradskog metroa, a s obzirom da brojne primedbe stručnjaka te visokoobrazovne ustanove Komisija za žalbe Grada Beograd nije usvojila, gradska vlast je bez mnogo ulaženja u problem samo olako odbacila mišljenje i postupak jedne od najznačajnijih institucija koje bi trebalo da budu uključene u takav posao.

Na izjave zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića u kojima taj deo stručnjaka omalovažava komentarima da “nisu pobedili argumentima mišljenja drugih fakulteta”, te da su “sami sebe isključili iz posla u kome nisu ni učestvovali”, nižu se reakcije, a iz dela javnosti se zahteva da vlast obznani ko su drugi, posebno strani “stručnjaci” koji su metro projektovali, jer ta informacija još nije poznata.

– Goran Vesić nastavlja da pokazuje prezir prema stručnoj javnosti i akademskoj zajednici, što je oduvek dokaz sumnjivog morala i još sumljivijih namera. Beogradski metro je kapitalan projekat za naš grad i Građevinski fakultet BU mora biti uključen u njegovu realizaciju, u svim fazama. Vesić nije naveo koji su to stručnjaci pobili argumente Građevinskog fakulteta i koji profesor BU, osim Slavena Tice koji je blisko povezan sa ovom vlašću, deli njegov stav. Vesić mora biti sklonjen, pre nego što šteta po Beograd postane nepovratna. Novi gradonačelnik mora da napravi sastanak sa Građevinskim fakultetom i da se vidi kako nastaviti ovaj važan projekat, kaže za Danas Nikola Jovanović, predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari